Redan 1890 omnämns Carl Andersson från Mora i Sveriges Handelskalender under rubriken "Kniffabriker".
Kniven med träskaft har en patenterad "hakslida". Låsspåret syns på handtaget nere vid holken.
Anders Zorn var inte bara världskänd konstnär, han var även en skicklig snidare och som synes även knivmakare. Han tillverkade åtminstone åtta knivar, varav två fortfarande är försvunna.
Under 20-talet börjar det karaktäristiska röda skaftet dyka upp i Moras knivfabriker. Från början var det en självklarhet att skaften skulle göras björk. För att få dem att se mer exklusiv ut och likna mahogny, började man rödbetsa dem innan de klarlackades. Så småningom övergavs betsen för röd färg i olika nyanser.
Det är inte bara vassa knivar som produceras i Mora. Under 30-talet introducerades även Morasaxen, som snabbt blev en succé och som än idag är en favorit för många - trots att den slutade produceras 1968.
Knivtillverkningen var besvärlig under kriget med inkallad personal och begränsade möjligheter till import och export. Då var storsäljaren Scout-kniven en räddare i nöden, som såldes i stora upplagor till framför allt Norge.
Den här knivens design är tänkt att likna finska lappknivar och såldes som souvenir till den växande mängd turister som började röra sig inom och till Sverige vid den här tiden.
Under kriget rådde brist på gummi, vilket tvingade produktionen att tänka i nya materialbanor och så kom plastskaften in i bilden. Här en liten kniv med plasthandtag från 50-talet.
Plasthandtagens entré var nymodig i sig och gav dessutom nya färgmässiga möjligheter, som med scoutknivarna.
Den här permissionsbajonetten tillverkades under efterkrigstiden. Bladet är av blankpolerat och förnicklat specialstål med ett skaft av gjuten mässing och sidorna bestående av älghorn. Vid tiden kostade kniven 31,50 kronor.
Även knivslidorna tillverkades i plast och de sirliga mönstren var tänkta att efterlikna de mer exklusiva slidorna av vulkanfiber och läder. Återigen hänger det karaktäristiska röda skaftet med.
Årtiondets stora nyhet var för många "Jägaren" som lanserades 1975. Med sitt smått brutala utseende blev den snabbt det självklara machoalternativet.
Morakniv 510 introducerades 1978 och blev senare kultförklarad som "The Wilderness Blade". Efter en debatt om knivsäkerhet i slutet av 70-talet lanserades snart även en modell 511 som "säkerhetskniven" med sitt rejäla fingerskydd. Den blev snabbt en miljonsäljare.
Lapplander utvecklades 1983 som en rejäl jaktkniv. Det rostfria specialstålet, skaftet av ädelträ och läderslidan gjorde den snart till en både uppskattad och vacker detalj inte bara i skogen.
1991 kom den så: 90-talets stora produktnyhet Morakniv 2000. Tanken var att erbjuda en praktisk allroundkniv som skulle fungera lika bra till att fjälla, rensa och filea fisk, flå och stycka det fällda jaktbytet som att skära bröd, pålägg och breda smörgåsen.