joao blog2

Fäbodkniv

Mitt namn är Joao Grilo och är skribent på bloggen Oldmora som jag dedikerat till företaget Morakniv, dess historia och knivar. Detta är mitt första inlägg här. Detta inlägg vill jag dedikera till den stora knivmakaren Erik Frost och hans idéer.

Artur Andersson 1960 ca

Artur R. Andersson, en förhållandevis okänd aktör inom knivtillverkningen i Mora

Bud-Carl Andersson föddes 1857 i Öna, Mora och var son till ”Önadoktorn” Bud-Anders Persson. År 1889 eller 1890 grundade Bud-Carl sin åkdonsfabrik för timmerslädar, tillika samtidigt knivsmedja för knivtillverkning, senare känt under namnet Carl Anderssons Knivfabrik eller Bud-Carlverkstaden som den lokalt kallades.

KJs kontor 1970 tal

Historien om KJ Eriksson och FM Mattsson

Krantillveraren FM Mattsson har sedan grundandet 1865 gjutit i mässing och producerat allt från hästpinglor till kugghjul och visare till de berömda urverken från Mora. Men det stod inte på förrän tappkranar blev den huvudsakliga inkomstkällan och kranar till köks- och badrumsarmaturer är det de fortfarande är ledande i Sverige på.

sliphuset3

Sliparstugan

I den här stugan, som i byn Östnor kort och gott kallades för ”sliparstugan”, bodde under en tid slipare som lockats hit från Eskilstuna som en gång i tiden var ett knivcentrum i Sverige.

Makarn2

“Mäkärn”

Jag har tidigare berättat om Zorn-knivarna, de knivar som vi numera vet att det var just ”Mäkärn” som tillverkade enligt Zorns design. Vidare har vi fått läsa om ”Mäkärns” förlovningstall som fortfarande står kvar i skogen i närheten av fäboden Eldris. Vem var då denna man som kom att bli känd under namnet ”Mäkärn”?

Ladda mer...