Jarrod Dahl

Jarrod är hantverkare på heltid, lärare och författare som arbetat professionellt med trä sedan 1996. Han designar, tillverkar och säljer trävaror med hjälp av sin fru via hans webbsida. Han är specialiserad på att förvandla färskt trä från hela stockar till koppar, skålar, tallrikar och lådor med en fotdriven fjäderbens-svarv, en svarv i japansk stil och en västerländsk elektrisk svarv. Han bor i norra delen av delstaten Wisconsin i USA.

Han är en välkänd slöjdare som gör en mängd olika matlagnings- och köksredskap med yxa och kniv enligt skandinavisk tradition. Han inspireras bland annat av forskning från arkiv och museer vilket ligger till grund för hans breda kunskaper om hur man tillverkar traditionella hantverksföremål. Han slöjdar kanoter, kälkar, snöskor, svepaskar och korgar.

Kunskap som drivkraft

Jarrod undervisar hantverksmästarklasser nationellt och internationellt, bland annat vid Centre for Furniture Craftsmanship, North House Folk School, Port Townsend School of Woodworking, Greenwood Guild London, Spoonfest UK, Plymouth CRAFT och Gifu Forest Academy i Japan. Han har även omfattande kunskap om skörd och bearbetning av naturliga material, tillverkning och användning av handverktyg. Med sin djupt filosofiska, historiska och pragmatiska inställning till skapande kan han med engagemang undervisa och förespråka hantverk på sitt egna vis. Genom åren har han utbildat lärlingar från hela världen och har sedan länge ett brinnande intresse för att överföra kunskap till yngre hantverkare.

Upptäck mer

Jarrod delar med sig av sina kunskaper genom sina sociala kanaler och via workshops. Han har även skrivit för Popular Woodworking samt Mortise & Tenton Magazine. Han har spelat in två filmer, The Art of Spoon Carving och One Tree.

Instagram