Jögge Sundqvist

Jögge Sundqvist, även kallad s u r o l l e, är en flerdimensionell hantverkare. En slöjdare och konstnär som är känd för sina imponerande skulpturala installationer, möbler och vackert täljda dekorativa föremål. Han hugger och slöjdar trä i många former; pallar, stolar, knivar, skåp, skedar, serveringsbrickor, tabletter, skulpturer och ordbrädor. Han beskriver sin liveshow ”Rhythm and Slöjd” som en föreställning av ”wood, svett och woodchips.” I takt till hög rockmusik förvandlar han råvaror till ett funktionellt objekt i realtid och lämnar publiken trollbunden och förvånad.

Fjärde generationens slöjdare

Jögge Sundqvist är en fjärde generationens hantverkare, uppväxt i den svenska slöjdtraditionen. När han beskriver sin kreativa process återkommer han till de fyra väggarna som utgör hans viktigaste tillgångar, nämligen materialet, verktygen, traditionella tekniker och folkkonst. När det gäller verktyg är det utmanande att hitta en slöjdkniv som är tillräckligt mångsidig för att tillgodose hans behov.

Jögge & Morakniv

”Det finns förmodligen få människor som förstår hur svårt det är att få en riktigt bra slöjdkniv, som är välbalanserad vad gäller hårdhet, seghet och flexibilitet i förhållande till eggvinkeln. Morakniv är den bästa. Jag använder dem dagligen och formar till och med skaften själv. Jag har andra handgjorda knivar, men det är en Morakniv jag alltid plockar upp först,” säger Jögge.

Upptäck mer

 

  Facebook

  Instagram

www.surolle.se