Vår produktion

Tillverkad i Mora sedan 1891.

Knivfabriken i Mora

En Morakniv är alltid tillverkad i Mora, i fabriken som sedan århundraden ligger i byn Östnor. Det gör att vi har full kontroll över hela tillverkningen, då vi själva står för varje steg i produktionen. Att göra riktigt bra knivar är en komplicerad process. Under de drygt 130 år vi övat har vi lärt oss en hel del om hur vi kan göra det med bästa tänkbara resultat.

Varje steg i processen, från starten i presshallen till målsnöret i expedieringen spelar sin specifika roll. Vi utvärderar ständigt produktionens olika steg och tittar på hur vi kan bli ännu bättre och mer effektiv. Häng med på en virtuell resa genom fabriken, från stål till färdig kniv.

Resan från stål till kniv

7000 knivblad i timmen

Allt börjar i presshallen. När kniven konstrueras väljer vi det stål som bäst matchar knivens syfte; kolstål, rostfritt stål eller laminatstål. I presshallen produceras två knivblad i sekunden och under en timme blir det hela 7000 knivblad! Kraften i pressen är 120 ton.

En välbevarad hemlighet

I härdningen behandlas stålet för att öka hårdheten, segheten och skärpebeständigheten. Vi använder två olika härdugnar, en för rostfritt stål och en för kolstål. Själva härdningsprocessen är en företagshemlighet, då det är just den som ger våra knivar stålets unika kvalitéer – som skärpan, styrkan och flexibiliteten.

Slipade egenskaper

Slipningen ger bladen dess slutgiltiga form genom rygg-, sid- och eggslipning. Hur vi slipar de olika knivmodellerna beror på vilka egenskaper den färdiga kniven ska ha. Varje år slipas fler än 3 miljoner knivar och över 90% av dessa slipas maskinellt i våra robotceller.

Rakbladsvass finish

Vid poleringen får bladen sin slutliga finish. Först får varje blad en grovpolering, innan den avslutande glansningen ger knivbladet sin riktigt blanka yta. Efter poleringen är bladen rakbladsvassa, vilket kräver stor varsamhet i fortsatt hantering. Vi kontrollerar och dokumenterar skärpan löpande för att garantera att varje Morakniv är riktigt vass. Våra polermaskiner polerar fler än 10 000 knivar varje dag.

Skaft och knivslidor

Vid formsprutorna skaftas knivar både manuellt och automatiskt. Här formsprutas även knivslidorna. Den flytande massan värms till över 200°C och sprutas sedan in i ett formverktyg där den kyls ner och får stelna.

Hantverket lever vidare

Alla knivar med träskaft skaftas och monteras för hand – precis som vid starten 1891. Den klassiska röda kniven får sitt skaft här, liksom våra slöjdknivar. De handskaftade knivarna står för ungefär 10% av vår tillverkning. Beroende av knivens modell och egenskaper så används antingen limning eller nitning för att fästa knivbladet till skaftet.

Egglund och Gabriel levererar

I våra automatiska produktionsceller – “Egglund” och “Gabriel” – hanteras flera av våra hantverks- och friluftsknivar. Skaften tillverkas av olika polymer, vilket gör att handtaget får en hård kärna med mjukt friktionsgrepp runtom. Resultatet är robusta knivar, som ligger både säkert och behagligt i handen. Maxkapaciteten för produktionscellerna ligger på 980 knivar i timmen.

Anpassade förpackningslösningar

Våra förpackningar är designade och konstruerade efter våra kunders önskemål och vi jobbar med alltifrån butiks- och presentförpackningar till multipack och displayställ. Efter att knivarna har packats lagerläggs de i väntan på leverans. Våra mest populära knivar placeras strategiskt för att snabbt kunna hämtas när en kund lägger sin order. Allt för att förbättra vår service, tillika vår förmåga att leverera i tid.

Hitta din återförsäljare

Läs mer…