English Mitt konto
Meny Stäng
Grilla som proffsen
Team VxO BBQ visar vägen
Med grillen mot VM
Efter att ha deltagit i TV4:as Grillmästarna fick gänget en hel del förfrågningar gällande catering, vilket ledde till en mindre sådan satsning vid sidan om de vanliga ”civila” jobben. Här föddes VxO Grill & BBQ. Tävlingsnerven gjorde sig dock snart påmind igen, så när chansen kom att anmäla sig till EM i Grill & BBQ i Tyskland gjorde Andreas slag i saken - utan att ens fråga de andra grabbarna. Han visste att både Kim och Magnus också gillade att grilla, så varför inte bara slå ihop ett kompisgäng som har sjukt kul?
Så bildades plötsligt tävlingslaget Team Vxo BBQ. Första tävlingen genomfördes 2016 och teamet slutade med en total 20:e plats. Därefter knep de en 4:e plats på "Lax" och blev bästa svenska lag på "Pulled Pork" samma år. Under 2017 visar resultatlistan en 8:e plats i SM. Nu tränar och förbereder sig gänget för fullt inför VMsom avgjordes VM som går av stapeln på Irland i Oktober.
Team VxO BBQ
Här är laget

Andreas Adolfsson

"Fru och 2 döttrar. Jobbar som specialistsäljare inom telekom på Cellip. Mitt grillintresse startade på allvar när min kompis Magnus skulle kvala in till Grillmästarna första gången 2014. Vi tävlar i allt så jag tänkte att honom måste jag slå. Så jag kollade vad han hade för grill och köpte naturligtvis en som var större! Året efter var det återigen dags för Grillmästarna i TV4 2015, och vi slutade båda i semifinal det året."

Magnus Gustavsson

"Nyutbildad kock som bor strax utanför Växjö med min familj. Jobbar nu som säljare på Magnus Gustavsson Cellip och även en hel del med vårt grillföretag där vi åker runt och fixar catering. Började grilla lite mer 2013-2014 då jag var med i kvalet första gången till Grillmästarna. Jag har alltid varit intresserad av matlagning och grillning känns som en utmaning för att bevisa att allt går att grilla."

Kim Aldén

"Jag kommer från Karlshamn men bor sedan många år strax utanför Växjö. Bor med min fru och våra tre barn. Grillintresset startade 2014 och har ökat stadigt sedan dess. Jobbar som butikschef på Jysk i Växjö."

Grilla med stil
Knivar för grill och kök
Hur går en tävling i grill till?

Det finns fem obligatoriska rätter som lagen ska tillreda och oftast är det även två valfria rätter. Varje rätt ska serveras i smakportioner till sex stycken domare.

Rätterna är:
– Fish + side dish
– Chicken + side dish
– Pork Ribs
– Pork Shoulder
– Beef Brisket
– Chef’s choice -cooking from your home country
– Dessert

De två valfria rätterna är vanligtvis:
– Valfri dessert
– Egenkomponerad rätt med inspiration från lagets hemland.

Tävlingen pågår i två dagar och varje rätt har en specifik tid för inlämning till domarborden. Bedömningen är helt blind, vilket innebär att de tävlande lagen inte vet vilka domare som får vilket lags rätt. Detsamma gäller för domarna som heller inte vet vilket lags mat de testar. Under tävlingsdagarna är grillen bokstavligt talat igång dygnet runt – det grillas även över natten för att allt ska bli klart i tid. Råvaror som Bog och Bringa tar lång tid att få till ett bra resultat på.
Varje lag består av 1-6 personer och det är viktigt att dela upp arbetet innan. Därefter går allt, förhoppningsvis, enligt schema med allt som skall göras från preparera råvaror till vilken grill som ska användas till vad och när tiden för start och stopp på alla moment är satt. Allt för att snabbt kunna rädda en oväntad situation om en sådan skulle uppstå.

Rykande vassa
Bästa tillbehören är riktigt bra knivar
Lyckas vid grillen
Proffsets fem bästa tips

Andreas Adolfsson är Pitmaster i Team VxO BBQ och listar de fem viktigaste punkterna för att lyckas vid grillen.

1. Termometern

Införskaffa en bra termometer, innertemperatur är viktigt oavsett vad du grillar.

2. Tiden

Stressa inte fram resultat vid grillen.

3. Experimenten

Våga ta ut svängarna, experimentera och prova nya saker.

4. Kryddningen

Krydda mer än du brukar, mycket av kryddan försvinner i lågorna.

5. Grillen

Satsa på en bra grill med lock.

Kontakt
Information
Våra produkter
Sociala medier
Grilla som proffsen