Rombo - Laga mat ute

Laga mat utomhus: Vi tar dig ut på tur!

Laga mat utomhus: Vi tar dig ut på tur!

Varför smakar mat bättre utomhus?

Faktum är att det finns flera anledningar till varför mat lagad över öppen eld eller på ett stormkök ofta smakar bättre än mat tillagad på en vanlig spis i hemmet. Känslan av en godare måltid är inte bara en fråga om romantik eller nostalgi, utan rör sig om faktiska vetenskapliga och sensoriska faktorer som bidrar till en större kulinarisk upplevelse.

Att äta utomhus eller i skogen påverkar dina sinnen på ett positivt sätt. Frisk luft, naturens ljud och den avslappnade stämningen förstärker smakupplevelsen. Forskning visar att när vi är i naturen slappnar vi av och våra sinnen blir mer mottagliga, vilket gör att maten smakar mer intensivt.

Varför smakar mat bättre utomhus?

Faktum är att det finns flera anledningar till varför mat lagad över öppen eld eller på ett stormkök ofta smakar bättre än mat tillagad på en vanlig spis i hemmet. Känslan av en godare måltid är inte bara en fråga om romantik eller nostalgi, utan rör sig om faktiska vetenskapliga och sensoriska faktorer som bidrar till en större kulinarisk upplevelse.

Att äta utomhus eller i skogen påverkar dina sinnen på ett positivt sätt. Frisk luft, naturens ljud och den avslappnade stämningen förstärker smakupplevelsen. Forskning visar att när vi är i naturen slappnar vi av och våra sinnen blir mer mottagliga, vilket gör att maten smakar mer intensivt.

Tillsammans i naturen – Njut av matlagning utomhus

Friheten att kunna laga mat utomhus är ett enkelt sätt att sätta guldkant på veckans alla dagar. Med relativt få förberedelser behöver det inte vara jobbigare än att laga mat hemma, men upplevelsen blir mycket större. Speciellt om du delar äventyret med några vänner.

Det finns många olika varianter av att laga mat utomhus, vissa kanske passar dig bättre eller mindre bra. Alla har vi våra olika förutsättningar, möjligheter eller utmaningar för att lyckas. Men en sak är säker, oavsett hur du gör har du mycket att vinna på det. I den här guiden tar vi på Morakniv med dig på en kunskapsresa med förhoppningen att väcka intresset för att laga mat över öppen eld eller laga mat på stormkök och ger smakfulla tips om recept att laga utomhus!

Tillsammans i naturen – Njut av matlagning utomhus

Friheten att kunna laga mat utomhus är ett enkelt sätt att sätta guldkant på veckans alla dagar. Med relativt få förberedelser behöver det inte vara jobbigare än att laga mat hemma, men upplevelsen blir mycket större. Speciellt om du delar äventyret med några vänner.

Det finns många olika varianter av att laga mat utomhus, vissa kanske passar dig bättre eller mindre bra. Alla har vi våra olika förutsättningar, möjligheter eller utmaningar för att lyckas. Men en sak är säker, oavsett hur du gör har du mycket att vinna på det. I den här guiden tar vi på Morakniv med dig på en kunskapsresa med förhoppningen att väcka intresset för att laga mat över öppen eld eller laga mat på stormkök och ger smakfulla tips om recept att laga utomhus!

Beredskap – Laga mat under oväntade situationer

Plötsligt händer det – strömavbrott! Oavsett om det beror på en storm, tekniska problem eller något annat, är det viktigt att vara förberedd när man inte kan använda sina vanliga köksapparater. Att ha en plan för hur du kan laga mat i oväntade situationer kan göra stor skillnad för din egen säkerhet.

För att vara redo under sådana oväntade situationer är det smart att ha en plan på plats. Med rätt utrustning, som ett stormkök eller multifuelkök, kan du fortsätta laga mat utan problem, även när strömmen är borta. Dessa kök är designade för att fungera oberoende av el och kan drivas med olika typer av bränsle, som gas, sprit eller till och med diesel – beroende på vilket kök du använder.

Genom att vara väl förberedd kan du säkerställa att du och din familj har tillgång till varm, näringsrik mat även när vardagen plötsligt tar en oväntad vändning.

Beredskap – Laga mat under oväntade situationer

Plötsligt händer det – strömavbrott! Oavsett om det beror på en storm, tekniska problem eller något annat, är det viktigt att vara förberedd när man inte kan använda sina vanliga köksapparater. Att ha en plan för hur du kan laga mat i oväntade situationer kan göra stor skillnad för din egen säkerhet.

För att vara redo under sådana oväntade situationer är det smart att ha en plan på plats. Med rätt utrustning, som ett stormkök eller multifuelkök, kan du fortsätta laga mat utan problem, även när strömmen är borta. Dessa kök är designade för att fungera oberoende av el och kan drivas med olika typer av bränsle, som gas, sprit eller till och med diesel – beroende på vilket kök du använder.

Genom att vara väl förberedd kan du säkerställa att du och din familj har tillgång till varm, näringsrik mat även när vardagen plötsligt tar en oväntad vändning.

5 tips för att komma igång med matlagning utomhus

5 tips för att komma igång med matlagning utomhus

Kolla upp regler och respektera naturen

Ta reda på vilka regler som gäller för eldning och matlagning utomhus. Se till att respektera djurlivet och lämna platsen precis som du fann den.

Börja med enkla recept

Testa enkla recept till en början och gör så mycket förberedelser som möjligt hemma. Skär grönsaker, marinera kött eller blanda till smeten innan du beger dig ut för att göra matlagningen enklare.

Packa rätt utrustning

Ta med det viktigaste: ett gas- eller spritkök, knivar, skärbräda, bestick, tallrikar och andra redskap som gör matlagningen smidigare. Glöm inte en pålitlig friluftskniv som Morakniv.

Förbered för eld och städning

Glöm inte tändstål, soppåsar och tillräckligt med vatten. Det är alltid bra att ha en plan för både eld och hur du tar hand om ditt avfall.

Ha kul och njut!

Utomhusmatlagning ska vara roligt och avkopplande. Släpp stressen och njut av naturen och maten du lagar.

Kolla upp regler och respektera naturen

Ta reda på vilka regler som gäller för eldning och matlagning utomhus. Se till att respektera djurlivet och lämna platsen precis som du fann den.

Börja med enkla recept

Testa enkla recept till en början och gör så mycket förberedelser som möjligt hemma. Skär grönsaker, marinera kött eller blanda till smeten innan du beger dig ut för att göra matlagningen enklare.

Packa rätt utrustning

Ta med det viktigaste: ett gas- eller spritkök, knivar, skärbräda, bestick, tallrikar och andra redskap som gör matlagningen smidigare. Glöm inte en pålitlig friluftskniv som Morakniv.

Förbered för eld och städning

Glöm inte tändstål, soppåsar och tillräckligt med vatten. Det är alltid bra att ha en plan för både eld och hur du tar hand om ditt avfall.

Ha kul och njut!

Utomhusmatlagning ska vara roligt och avkopplande. Släpp stressen och njut av naturen och maten du lagar.

Rombo

Upplev naturens smaker: Laga mat över öppen eld

Att laga mat över öppen eld är ett uråldrigt och tidlöst sätt att laga mat på. Det skapar inte bara en unik smakupplevelse utan ger också en speciell koppling till naturen och matens ursprung. Den rökiga smaken som elden ger är svår att få till på andra sätt, och att laga mat under bar himmel blir en både mysig och minnesvärd upplevelse.

Från enkla rätter som grillad korv till mer avancerade måltider som grytor och bakat bröd, ger öppen eld dig möjligheten att experimentera och utforska matlagning på ett mer naturligt och rustikt sätt. Det enda som krävs är rätt utrustning, några grundläggande tekniker och viljan att komma ut!

Upplev naturens smaker: Laga mat över öppen eld

Att laga mat över öppen eld är ett uråldrigt och tidlöst sätt att laga mat på. Det skapar inte bara en unik smakupplevelse utan ger också en speciell koppling till naturen och matens ursprung. Den rökiga smaken som elden ger är svår att få till på andra sätt, och att laga mat under bar himmel blir en både mysig och minnesvärd upplevelse.

Från enkla rätter som grillad korv till mer avancerade måltider som grytor och bakat bröd, ger öppen eld dig möjligheten att experimentera och utforska matlagning på ett mer naturligt och rustikt sätt. Det enda som krävs är rätt utrustning, några grundläggande tekniker och viljan att komma ut!

Fördelar med att laga mat över öppen eld:

  • Unik smakupplevelse: Den friska luften i kombination med eldens rökiga smak förstärker maten och bjuder på en djup smakpalett som är svår att matcha någon annanstans.
  • Social upplevelse: Genom alla tider har elden samlat människor och bjudit in till en atmosfär av gemenskap och värme.
  • Mångsidighet: Du kan laga allt från wokade grönsaker, grilla korv, steka ägg och potatis, steka färsk svamp från skogen och koka kaffe med vatten från bäcken, för att nämna några.

Fördelar med att laga mat över öppen eld:

  • Unik smakupplevelse: Den friska luften i kombination med eldens rökiga smak förstärker maten och bjuder på en djup smakpalett som är svår att matcha någon annanstans.
  • Social upplevelse: Genom alla tider har elden samlat människor och bjudit in till en atmosfär av gemenskap och värme.
  • Mångsidighet: Du kan laga allt från wokade grönsaker, grilla korv, steka ägg och potatis, steka färsk svamp från skogen och koka kaffe med vatten från bäcken, för att nämna några.

Tips för att laga mat utomhus

Att laga mat utomhus är en fantastisk upplevelse, och förberedelser är nyckeln till framgång! Här är våra bästa tips för att säkerställa en smakfull och minnesvärd matlagning i naturen:

Låt det ta tid: Matlagning utomhus är en chans att njuta av stunden. Ta dig tid att sätta upp din utrustning och låt processen vara en del av upplevelsen.

Gå inte hemifrån hungrig: Se till att du äter något litet innan du ger dig ut. Att laga mat tar tid, och att vara hungrig kan göra processen mindre rolig.

Förbered hemma: Gör så mycket som möjligt i förväg. Hacka grönsaker, marinera kött eller förbered såser. Ju mer du kan göra innan du ger dig ut, desto mer njutbar blir matlagningen.

Prova på: Om du är nybörjare, börja med ett stormkök. Det är enkelt att använda och perfekt för att laga allt från soppor till pastarätter.

Elda varsamt: Eld är en fantastisk tillgång, men hantera den med respekt. Elda varsamt och se till att du följer alla säkerhetsåtgärder för att skydda både dig själv och naturen.

Tips för att laga mat utomhus

Att laga mat utomhus är en fantastisk upplevelse, och förberedelser är nyckeln till framgång! Här är våra bästa tips för att säkerställa en smakfull och minnesvärd matlagning i naturen:

Låt det ta tid: Matlagning utomhus är en chans att njuta av stunden. Ta dig tid att sätta upp din utrustning och låt processen vara en del av upplevelsen.

Gå inte hemifrån hungrig: Se till att du äter något litet innan du ger dig ut. Att laga mat tar tid, och att vara hungrig kan göra processen mindre rolig.

Förbered hemma: Gör så mycket som möjligt i förväg. Hacka grönsaker, marinera kött eller förbered såser. Ju mer du kan göra innan du ger dig ut, desto mer njutbar blir matlagningen.

Prova på: Om du är nybörjare, börja med ett stormkök. Det är enkelt att använda och perfekt för att laga allt från soppor till pastarätter.

Elda varsamt: Eld är en fantastisk tillgång, men hantera den med respekt. Elda varsamt och se till att du följer alla säkerhetsåtgärder för att skydda både dig själv och naturen.

Finn

Matlagning i ur & skur: Laga mat på stormkök

Matlagning i ur & skur: Laga mat på stormkök

Gasolkök – Smidigt för sommaräventyr

Att laga mat på gasolkök är ett smidigt och pålitligt sätt att laga mat ute i naturen. En av fördelarna med gasolkök är att de är enkla att använda, snabba att värma upp och erbjuder bra kontroll över värmen. De fungerar också bra oavsett väder och kan enkelt justeras efter behov. Med andra ord ett utmärkt alternativ för såväl kortare dagsutflykter som längre vandringar, enkelt att laga allt från frukost till middagar ute i naturen.

Fördelar med gasolkök:

  • Anpassningsbar gasolbehållare: Gasbehållare finns i olika storlekar och du kan därför anpassa mängden efter omfattningen på din tur.
  • Pålitlighet i alla väder: Det spelar ingen roll om det blåser, regnar eller snöar, ett gasolkök presterar ändå. Det är med andra ord inte konstigt att det är det mest populära alternativet för friluftsentusiaster.
  • Effektiv & snabb: Gasolkök värms snabbt upp och du kan enkelt reglera värmen för precis matlagning.

Gasolkök – Smidigt för sommaräventyr

Att laga mat på gasolkök är ett smidigt och pålitligt sätt att laga mat ute i naturen. En av fördelarna med gasolkök är att de är enkla att använda, snabba att värma upp och erbjuder bra kontroll över värmen. De fungerar också bra oavsett väder och kan enkelt justeras efter behov. Med andra ord ett utmärkt alternativ för såväl kortare dagsutflykter som längre vandringar, enkelt att laga allt från frukost till middagar ute i naturen.

Fördelar med gasolkök:

  • Anpassningsbar gasolbehållare: Gasbehållare finns i olika storlekar och du kan därför anpassa mängden efter omfattningen på din tur.
  • Pålitlighet i alla väder: Det spelar ingen roll om det blåser, regnar eller snöar, ett gasolkök presterar ändå. Det är med andra ord inte konstigt att det är det mest populära alternativet för friluftsentusiaster.
  • Effektiv & snabb: Gasolkök värms snabbt upp och du kan enkelt reglera värmen för precis matlagning.
Wit

Spritkök – Ett säkert kort för vinteräventyr

Att laga mat på spritkök väcker ofta nostalgiska minnen från barndomens utflykter, när sprit som bränsle var det självklara valet för matlagning utomhus. Innan gasolkök blev mer eller mindre standard för många friluftsentusiaster, var spritkök minst lika etablerat och ett pålitligt alternativ. Idag är spritköket inte lika vanligt men är minst lika bra.

Fördelar med att laga mat på spritkök:

  • Enkel att använda: Fyll på med sprit, tänd på och börja laga mat.
  • Pålitligt: Fungerar i nästan alla väderförhållanden, kräver minimalt med underhåll och du slipper oroa dig för gasläckage.
  • Lättvikt: Kompakt och väger lite, vilket gör det lätt att ta med sig på vandringen eller till campingen.

Spritkök – Ett säkert kort för vinteräventyr

Att laga mat på spritkök väcker ofta nostalgiska minnen från barndomens utflykter, när sprit som bränsle var det självklara valet för matlagning utomhus. Innan gasolkök blev mer eller mindre standard för många friluftsentusiaster, var spritkök minst lika etablerat och ett pålitligt alternativ. Idag är spritköket inte lika vanligt men är minst lika bra.

Fördelar med att laga mat på spritkök:

  • Enkel att använda: Fyll på med sprit, tänd på och börja laga mat.
  • Pålitligt: Fungerar i nästan alla väderförhållanden, kräver minimalt med underhåll och du slipper oroa dig för gasläckage.
  • Lättvikt: Kompakt och väger lite, vilket gör det lätt att ta med sig på vandringen eller till campingen.

Multifuelkök – Flexibilitet för ditt äventyr

Multifuelkök är ett mer avancerat alternativ som ofta även kallas expeditionskök. Som namnet antyder kan multifuelköket drivas med olika typer av bränsle, allt från bensin, diesel, flygbränsle till fotogen, och med en adapter, även till gas. Detta gör det till en oumbärlig lösning när du reser till avlägsna platser där tillgången på specifika gasbehållare kan vara begränsad.

Fördelar med att laga mat på multifuelkök:

  • Mångsidighet: Kan användas med flera olika bränslen, vilket gör det extra flexibelt för expeditioner världen över.
  • Hållbarhet: Tillverkat med färre ömtåliga delar, vilket gör det pålitligt under hårda förhållanden och extrema miljöer.
  • Effektivitet: Fungerar i kalla temperaturer och på höga höjder där andra kök kan ha svårt att prestera.

Multifuelkök – Flexibilitet för ditt äventyr

Multifuelkök är ett mer avancerat alternativ som ofta även kallas expeditionskök. Som namnet antyder kan multifuelköket drivas med olika typer av bränsle, allt från bensin, diesel, flygbränsle till fotogen, och med en adapter, även till gas. Detta gör det till en oumbärlig lösning när du reser till avlägsna platser där tillgången på specifika gasbehållare kan vara begränsad.

Fördelar med att laga mat på multifuelkök:

  • Mångsidighet: Kan användas med flera olika bränslen, vilket gör det extra flexibelt för expeditioner världen över.
  • Hållbarhet: Tillverkat med färre ömtåliga delar, vilket gör det pålitligt under hårda förhållanden och extrema miljöer.
  • Effektivitet: Fungerar i kalla temperaturer och på höga höjder där andra kök kan ha svårt att prestera.

Utomhuskockens bästa verktyg: Vassa knivar

Utomhuskockens bästa verktyg: Vassa knivar

Morakniv Rombo – Idealisk för matlagning utomhus

Rombo är en fulltångekniv speciellt framtagen för matlagning utomhus. Tack vare handtagsgeometrin möjliggörs en rad olika smidiga grepp som kan komma väl till hands när du behöver dela, hacka, skiva eller skala. Låt dig inspireras av skogens skafferi och dina måltider kommer för alltid att vara en kulinarisk smakupplevelse.

Morakniv Rombo – Idealisk för matlagning utomhus

Rombo är en fulltångekniv speciellt framtagen för matlagning utomhus. Tack vare handtagsgeometrin möjliggörs en rad olika smidiga grepp som kan komma väl till hands när du behöver dela, hacka, skiva eller skala. Låt dig inspireras av skogens skafferi och dina måltider kommer för alltid att vara en kulinarisk smakupplevelse.

Morakniv

Rombo BlackBlade™ (S) – Ash Wood

1 595,00 kr

Morakniv Eldris – En perfekt nybörjarkniv!

Eldris är en stor favorit med sin lätta vikt, korta knivblad och stora användningsområde. Om du så behöver en behändig kniv på utflykten eller en allroundkniv för arbeten hemma i hus och trädgård så är Eldris rätt för dig. Eldris kommer i en mängd färger och utföranden. Eldris LightDuty är passar bättre som en allroundkniv medan Eldris kommer med ett lite grövre blad med tändstålkompabilitet och säljs både med och utan tändstål och hänge.

Den perfekta första outdoorkniven med andra ord.

Morakniv Eldris – En perfekt nybörjarkniv!

Eldris är en stor favorit med sin lätta vikt, korta knivblad och stora användningsområde. Om du så behöver en behändig kniv på utflykten eller en allroundkniv för arbeten hemma i hus och trädgård så är Eldris rätt för dig. Eldris kommer i en mängd färger och utföranden. Eldris LightDuty är passar bättre som en allroundkniv medan Eldris kommer med ett lite grövre blad med tändstålkompabilitet och säljs både med och utan tändstål och hänge.

Den perfekta första outdoorkniven med andra ord.

Eldris (S) – Grön

329,00 kr