Knivvård: Ta hand om dina köksknivar
Knivvård: Ta hand om dina köksknivar
Kom igång med knivvård
Kom igång med knivvård
Du har säkert någon gång försökt göra din kniv vassare med hjälp av ett verktyg. Det kan ha varit ett enkelt bryne, ett skärpstål eller till och med baksidan av en tallrik. Och kanske har du för en kort stund lyckats få till en bättre knivsegg, men ganska snart insett att du egentligen skulle behöva lära dig konsten hur man faktiskt slipar om. Faktum är att många konventionella metoder inte slipar kniven på riktigt, utan i bästa fall riktar upp en vikt knivsegg. Därför behöver du ibland grundslipa om din kniv med rätt verktyg för att uppnå lyckade resultat som också ger en bättre matlagningsupplevelse.
Du har säkert någon gång försökt göra din kniv vassare med hjälp av ett verktyg. Det kan ha varit ett enkelt bryne, ett skärpstål eller till och med baksidan av en tallrik. Och kanske har du för en kort stund lyckats få till en bättre knivsegg, men ganska snart insett att du egentligen skulle behöva lära dig konsten hur man faktiskt slipar om. Faktum är att många konventionella metoder inte slipar kniven på riktigt, utan i bästa fall riktar upp en vikt knivsegg. Därför behöver du ibland grundslipa om din kniv med rätt verktyg för att uppnå lyckade resultat som också ger en bättre matlagningsupplevelse.
Knivar från Morakniv – skärpa och kvalitet direkt ur förpackningen
Köksknivarna från Morakniv är designade för att prestera under lång tid och är vassa ur lådan redan från början, vilket ger dig alla förutsättningar för att lyckas i köket. Kollektionen Classic 1891 köksknivar har exceptionellt bra knivstål med robusta kemiska sammansättningar som gör det rostbeständigt och lättare att slipa om. För visst vore det synd att inte ta vara på varje chans till att få uppleva rakbladsvassa knivar om och om igen?
En vass kniv kräver omsorg och underhåll
Även om den noggranna tillverkningsprocessen från Morakniv säkerställer hög kvalitet och lång livslängd, behöver alla knivar regelbundet underhåll och omsorg. Därför är knivvård en nödvändighet. Med rätt skötsel kan du använda knivarna under många år framöver, vilket gör ditt knivköp både ekonomiskt och hållbart.
Knivar från Morakniv – skärpa och kvalitet direkt ur förpackningen
Köksknivarna från Morakniv är designade för att prestera under lång tid och är vassa ur lådan redan från början, vilket ger dig alla förutsättningar för att lyckas i köket. Kollektionen Classic 1891 köksknivar har exceptionellt bra knivstål med robusta kemiska sammansättningar som gör det rostbeständigt och lättare att slipa om. För visst vore det synd att inte ta vara på varje chans till att få uppleva rakbladsvassa knivar om och om igen?
En vass kniv kräver omsorg och underhåll
Även om den noggranna tillverkningsprocessen från Morakniv säkerställer hög kvalitet och lång livslängd, behöver alla knivar regelbundet underhåll och omsorg. Därför är knivvård en nödvändighet. Med rätt skötsel kan du använda knivarna under många år framöver, vilket gör ditt knivköp både ekonomiskt och hållbart.
Rostfritt stål – största hemligheten bakom hållbara köksknivar
Rostfritt stål – största hemligheten bakom hållbara köksknivar
Stål klassas som rostfritt när det innehåller minst 11,5% krom. Dock kan benämningen “rostfritt” vara något missvisande när det gäller knivar. En mer korrekt benämning vore “korrosionsbeständigt”. Alla typer av rostfritt knivstål innebär en avvägning mellan korrosionsbeständighet och härdbarhet, vilket påverkar hur väl kniven håller skärpan. Det finns en betydande skillnad i korrosionsbeständighet mellan austenitiskt rostfritt stål, som inte kan härdas eller värmebehandlas, och martensitiskt rostfritt stål, som kan härdas och värmebehandlas för att öka styrkan och hållbarheten.
Stål klassas som rostfritt när det innehåller minst 11,5% krom. Dock kan benämningen “rostfritt” vara något missvisande när det gäller knivar. En mer korrekt benämning vore “korrosionsbeständigt”. Alla typer av rostfritt knivstål innebär en avvägning mellan korrosionsbeständighet och härdbarhet, vilket påverkar hur väl kniven håller skärpan. Det finns en betydande skillnad i korrosionsbeständighet mellan austenitiskt rostfritt stål, som inte kan härdas eller värmebehandlas, och martensitiskt rostfritt stål, som kan härdas och värmebehandlas för att öka styrkan och hållbarheten.