Att tälja med barn

Det är knäpptyst och koncentrationen är total. Fullt fokus ligger på att skära bort flisa efter flisa på pinnen, på att noggrant jämna till träbitens kanter. Ska det bli en barkbåt? En grillpinne? Eller kanske till och med en smörkniv! Att sitta med kniv och ämne och tälja kan utgöra en toppenaktivitet under långa stunder. För såväl vuxna som barn infinner sig en närmast meditativ känsla av att vara i nuet.

Som alltid när vi handskas med en kniv gäller det att ha respekt för verktyget, det gäller både vuxna som barn. När vi täljer med barn gäller det dock att vara extra uppmärksam och tänka på hur vi handskas med kniven, hur vi täljer och hur vi beter oss. Här har vi samlat tips på hur du kan tänka när det är dags för dig och din adept att ta fram kniven och skapa tillsammans.

Bra-att-ha-saker

Vissa saker är bra att ha med sig när det är dags att ge sig ut i naturen för att tälja. Ha alltid en förbandslåda med plåster, sårtejp och mindre första förband nära till hands. Det kan vara kul att ha bälte på sig, så att barnet kan bära knivfodralet i midjan. Se till att det finns passande täljämnen – det kan vara sly att skära pinnar av, aspkvistar eller runda stammar av lind, björk eller al. Var dock noggrann med att påpeka att det inte är tillåtet att skära ner kvistar från levande träd! Förbered en plats med stabila bänkar, pallar eller stubbar i barnhöjd. En eld att värma sig på eller ett tak att fly eventuellt regn under kan också vara trevligt att ha “till hands”.

Prata om kniven

Börja med att syna och prata om kniven tillsammans. Berätta om knivens olika delar; skaft, blad, rygg, egg, fingerskydd och knivslida. Gå därefter igenom hur ni handskas med kniven. Poängtera att knivar är vassa och spetsiga, en kan skära sig eller sticka sig om de inte hanteras på det sätt ni kommit överens om. Lek aldrig med kniven! Lägg den heller aldrig på marken, då finns risken att någon ramlar eller trampar på den. Dessutom blir den smutsig och slö. Därför ska kniven alltid förvaras i knivslidan när den inte används.

Hitta täljämnen

Vår allemansrätt säger att det bara är tillåtet att ta mindre grenar och kvistar som fallit till marken. Ett tips är att fråga någon skogsägare om trästycken i lämplig storlek för det ni tänker tälja. Tänk på att gran och furu är relativt hårda träslag, då är al eller asp mjukare och lättare för barn att tälja med. Det går även att hitta och beställa lämpliga färska täljämnen på nätet.