Tälja!

Det är helt tyst, man kan nästan höra en höra en knappnål falla och koncentrationen är total. Allt fokus ligger på att tälja, spån för spån, för att försiktigt jämna ut kanterna på träbiten. Kommer det att bli en barkbåt? En sked eller kanske ett par ätpinnar? Täljning är fascinerande, det spelar liksom ingen roll om du är nybörjare eller en mer erfaren slöjdare, inomhus eller utomhus, ung eller gammal, det ger en närmst meditativ känsla av att vara i nuet. Trollbindande ögonblick i glädjens tecken, helt enkelt.

 

Det finns många olika knivmodeller att välja mellan, långt eller kort blad, rakt eller böjt blad, fingerskydd eller inte, större eller mindre skaftgeometri, beroende på vad du vill tälja och hur du vill formge det.

Några av våra slöjdknivar

En bra instegskniv är Slöjdkniv 106, som ger god stabilitet och generösa snitt. Den har ett något längre blad än Slöjdkniv 120, som är mer lämpad för finare täljning. Båda har bekväma björkskaft som du till och med kan forma på egen hand efter tycke och smak. Om du skulle vilja tälja en skål, sked eller kåsa är en skedkniv det naturliga valet. Till vissa projekt använder du flera olika knivmodeller för att smidigare gå från grovtäljning till fintäljning med detaljerade snitt.

Om du känner dig som en novis på det här med att handskas med knivar finns alternativ såsom Slöjd Basic, Companion- eller Scout-serien. De två senare fungerar utmärkt för täljning med barn. Sedan är det bara att komma igång! Med rätt kniv och en färsk träbit kan du se fram emot en inspirerande slöjdresa.

The Swedish Knife Grip Sessions

Kolla in vår ambassadör Jögge ”s u r o l l e” Sundqvist i Youtube-serien The Swedish Knife Grip Sessions där han visar olika knivgrepp och tekniker som hjälper dig att tälja säkert och effektivt.