Bladet

Bladet

Stål

Stålets betydelse för kniven

Stålets betydelse för kniven

Med sin kvalitet, design och skärpa har just knivbladet blivit en av de mest utmärkande detaljerna för en Morakniv. I över 130 år har vi konstant förfinat våra metoder och testat nya grepp för att ständigt utvecklas och göra ännu bättre knivar. Just hur vi behandlar vårt stål är en avgörande del i det arbetet och receptet vi använder är en välbevarad företagshemlighet. Resultatet är knivar som alltid levererar på högsta nivå.

Bladet på en Morakniv kan vara av tre olika ståltyper: återvunnet svenskt rostfritt stål, kolstål eller laminerat kolstål. Varje modell anpassas efter ståltypens unika egenskaper.

Med sin kvalitet, design och skärpa har just knivbladet blivit en av de mest utmärkande detaljerna för en Morakniv. I över 130 år har vi konstant förfinat våra metoder och testat nya grepp för att ständigt utvecklas och göra ännu bättre knivar. Just hur vi behandlar vårt stål är en avgörande del i det arbetet och receptet vi använder är en välbevarad företagshemlighet. Resultatet är knivar som alltid levererar på högsta nivå.

Bladet på en Morakniv kan vara av tre olika ståltyper: återvunnet svenskt rostfritt stål, kolstål eller laminerat kolstål. Varje modell anpassas efter ståltypens unika egenskaper.

Knivbladets stål betyder mycket men absolut inte allt. Vi vill uppmärksamma knivanvändare om att den på pappret kanske perfekta ståltypen inte i sig är det enda som dikterar hur en kniv presterar. I takt med att stålet mer eller mindre blivit en vetenskap kan man lätt fastna i en labyrint av statistik och bara för att ett blad är tillverkat av högkvalitativt eller avancerat stål som anges ovan betyder det inte automatiskt att det är bättre än andra stål.

Vi vill också poängtera betydelsen av värmebehandlingsteknikerna som används av tillverkaren såväl som designen av själva bladet som spelar en enormt stor roll i det ultimata resultatet av knivprestandan. Många gånger är värmebehandlingen till och med den bakomliggande nyckeln för att kunna maxa stålets förutsättningar.

Oavsett stål kommer knivbladet att fungera tillräckligt bra för de flesta användare, så överväg att spendera mer tid på andra aspekter av kniven som handtaget, storlek eller stil.

Knivbladets stål betyder mycket men absolut inte allt. Vi vill uppmärksamma knivanvändare om att den på pappret kanske perfekta ståltypen inte i sig är det enda som dikterar hur en kniv presterar. I takt med att stålet mer eller mindre blivit en vetenskap kan man lätt fastna i en labyrint av statistik och bara för att ett blad är tillverkat av högkvalitativt eller avancerat stål som anges ovan betyder det inte automatiskt att det är bättre än andra stål.

Vi vill också poängtera betydelsen av värmebehandlingsteknikerna som används av tillverkaren såväl som designen av själva bladet som spelar en enormt stor roll i det ultimata resultatet av knivprestandan. Många gånger är värmebehandlingen till och med den bakomliggande nyckeln för att kunna maxa stålets förutsättningar.

Oavsett stål kommer knivbladet att fungera tillräckligt bra för de flesta användare, så överväg att spendera mer tid på andra aspekter av kniven som handtaget, storlek eller stil.

Austenitiskt stål

Austenitiskt stål

Austenitiskt stål innehåller stora mängder nickel, cirka 8%, vilket gör det icke-magnetiskt och förhållandevis mjukt samt mer eller mindre oönskat för knivtillverkning. Fördelarna är emellertid segheten och den överlägsna korrosions-beständigheten från höga nivåer av krom, vilket gör det perfekt för vardagsartiklar som gafflar, skedar och till och med diskbänkar.

Austenitiskt stål innehåller stora mängder nickel, cirka 8%, vilket gör det icke-magnetiskt och förhållandevis mjukt samt mer eller mindre oönskat för knivtillverkning. Fördelarna är emellertid segheten och den överlägsna korrosions-beständigheten från höga nivåer av krom, vilket gör det perfekt för vardagsartiklar som gafflar, skedar och till och med diskbänkar.

Martensitiskt stål

Martensitiskt stål

Martensitiskt stål innehåller mindre krom och mycket mindre nickel vilket gör stålet magnetiskt och samtidigt uppfyller kriterierna för rostfritt stål. Det som verkligen skiljer martensitiska stål är högre kolnivåer som möjliggör bildning av martensit, en extremt hård struktur, vilket gör det idealiskt för knivframställning. Ståltillverkare kan förvandla austenit till martensit genom snabb kylning.

Martensitiskt stål innehåller mindre krom och mycket mindre nickel vilket gör stålet magnetiskt och samtidigt uppfyller kriterierna för rostfritt stål. Det som verkligen skiljer martensitiska stål är högre kolnivåer som möjliggör bildning av martensit, en extremt hård struktur, vilket gör det idealiskt för knivframställning. Ståltillverkare kan förvandla austenit till martensit genom snabb kylning.

Steel Grade Mora (SGM®)

Steel Grade Mora (SGM®)

Vill du veta mer om stålet vi använder?
Steel Grade Mora (SGM®) är den standard vi använder för att förklarar ståltyp, stålets tillverkningsland, stålets grundlegering från tillverkaren samt vilken typ av värmebehandling som det genomgår i knivfabriken.

Vill du veta mer om stålet vi använder?
Steel Grade Mora (SGM®) är den standard vi använder för att förklarar ståltyp, stålets tillverkningsland, stålets grundlegering från tillverkaren samt vilken typ av värmebehandling som det genomgår i knivfabriken.

Läs mer här

Hur ser ryggen på din kniv ut?

Hur ser ryggen på din kniv ut?

Våra knivar har en av tre olika varianter bladryggar beroende på vilken modell det handlar om och hur den är tänkt att användas. Om du funderar över varför din kniv ser ut som den gör och vill lära dig mer om våra knivar har du hamnat rätt!

Våra knivar har en av tre olika varianter bladryggar beroende på vilken modell det handlar om och hur den är tänkt att användas. Om du funderar över varför din kniv ser ut som den gör och vill lära dig mer om våra knivar har du hamnat rätt!

Oslipad men polerad bladrygg
Bladet 1
Slipad och polerad bladrygg
Bladet 2
Slipad men inte polerad bladrygg
Bladet 3

Hitta återförsäljare

Hitta återförsäljare

Hitta butik