Bladet

Bladet

Stålets betydelse för kniven

Med sin kvalitet, design och skärpa har just knivbladet blivit en av de mest utmärkande detaljerna för en Morakniv. I över 130 år har vi konstant förfinat våra metoder och testat nya grepp för att ständigt utvecklas och göra ännu bättre knivar. Just hur vi behandlar vårt stål är en avgörande del i det arbetet och receptet vi använder är en välbevarad företagshemlighet. Resultatet är knivar som alltid levererar på högsta nivå.

Bladet på en Morakniv kan vara av tre olika ståltyper: återvunnet svenskt rostfritt stål, kolstål eller laminerat kolstål. Varje modell anpassas efter ståltypens unika egenskaper.

Knivbladets stål betyder mycket men absolut inte allt. Vi vill uppmärksamma knivanvändare om att den på pappret kanske perfekta ståltypen inte i sig är det enda som dikterar hur en kniv presterar. I takt med att stålet mer eller mindre blivit en vetenskap kan man lätt fastna i en labyrint av statistik och bara för att ett blad är tillverkat av högkvalitativt eller avancerat stål som anges ovan betyder det inte automatiskt att det är bättre än andra stål.

Vi vill också poängtera betydelsen av värmebehandlingsteknikerna som används av tillverkaren såväl som designen av själva bladet som spelar en enormt stor roll i det ultimata resultatet av knivprestandan. Många gånger är värmebehandlingen till och med den bakomliggande nyckeln för att kunna maxa stålets förutsättningar.

Oavsett stål kommer knivbladet att fungera tillräckligt bra för de flesta användare, så överväg att spendera mer tid på andra aspekter av kniven som handtaget, storlek eller stil.

Austenitiskt stål

Austenitiskt stål innehåller stora mängder nickel, cirka 8%, vilket gör det icke-magnetiskt och förhållandevis mjukt samt mer eller mindre oönskat för knivtillverkning. Fördelarna är emellertid segheten och den överlägsna korrosions-beständigheten från höga nivåer av krom, vilket gör det perfekt för vardagsartiklar som gafflar, skedar och till och med diskbänkar.

Martensitiskt stål

Martensitiskt stål innehåller mindre krom och mycket mindre nickel vilket gör stålet magnetiskt och samtidigt uppfyller kriterierna för rostfritt stål. Det som verkligen skiljer martensitiska stål är högre kolnivåer som möjliggör bildning av martensit, en extremt hård struktur, vilket gör det idealiskt för knivframställning. Ståltillverkare kan förvandla austenit till martensit genom snabb kylning.

Återvunnet svenskt rostfritt stål (S)

Knivblad av rosttrögt stål – 12C27 och 14C28N, härdat till hårdhet enligt Rockwellskala C (HRC) 56-58,5 – ger knivarna extrem styrka, livslängd och gör dessutom att de tål fukt och väta. Återvunnet svenskt rostfritt stål håller skärpan betydligt längre än kolstål och är mycket mindre rostkänsligt. Återvunnet svenskt rostfritt stål är lätt att underhålla. Dock är det alltid bra att ta för vana att skölja av bladet under rinnande varmt vatten, gärna med en mild tvållösning, efter användning om kniven blivit smutsig.

Kolstål (C)

Knivblad av kolstål härdas till hårdhet enligt Rockwellskala C (HRC) 58-60 och ger största möjliga skärpa till ett bra pris. Knivar av den här ståltypen får med tiden en mattgrå finish, en förändring som dock inte påverkar kvaliteten negativt. Tvärtom utgör den ett bättre skydd mot korrosion. Kolstål är lätt att slipa, men kräver mer underhåll om den utsätts för fuktig eller korrosiv miljö. Var noga med att hålla knivbladet rent och torrt. Tänk också på att vanliga fruktsyror påverkar bladet omedelbart, till exempel skapas fläckar på bladet. Vårt kolstål har en kolhalt på 1%.

Laminerat kolstål (LC)

Den här stålkvaliteten är unik för knivar från Morakniv. Knivbladens kärna är av kolstål med mjukare stål på yttersidorna. Laminerat kolstål gör det möjligt att härda stålet till hög hårdhet enligt Rockwellskala C (HRC) 58-60, vilket gör att knivbladet får en oöverträffad seghet, överlägsen eggbeständighet, maximal skärpa och livslängd. Dessutom går bladet går att böja, vilket gör det utmärkt för exempelvis slöjdknivar. Det laminerade stålets kärna har en kolhalt på 1% och sidorna < 0.2%. Laminatstålsblad kan ibland upplevas ha en knottrig eller ofärdig bladyta. Det kommer helt enkelt från valsarna i valsverket där sammansmidningen av laminatstålet sker.

DLC-coating

Den svarta, skyddande diamantliknande beläggningen, förkortat till DLC-beläggning, på exempelvis Garberg BlackBlade™ (C), är resistent mot nötande slitage.

Beläggningen ger ett visst skydd mot rost och förhindrar reflexer i bladet.

ED-coating

Den svarta, skyddande elektroforetiska depositionen, förkortad som ED-beläggning på vår lättviktsyxa (B) skyddar yxhuvudet från repor och slitage.

Protective coating

Den svarta ytbeläggningen, förkortad till PC-beläggning på The Ash Wood Outdoor Collection, är i själva verket en skyddande PVD-beläggning.

Beläggningen gör bladet lättare att hålla rent och ger ett visst skydd mot korrosion. Det är också ett estetiskt inslag till utformningen av kniven som förstärker det ljusa askträet i kontrast till det svarta bladet.

Hur ser ryggen på din kniv ut?

Våra knivar har en av tre olika varianter bladryggar beroende på vilken modell det handlar om och hur den är tänkt att användas. Om du funderar över varför din kniv ser ut som den gör och vill lära dig mer om våra knivar har du hamnat rätt!

Oslipad & polerad bladrygg

På den här bilden syns ett polerat 2,0 mm tjockt blad med oslipad bladrygg. Den här varianten återfinns exempelvis på våra bygg- och hantverksknivar där främsta fokus ligger på en vass och hållbar egg tillsammans med ett stadigt skaft. Dessa knivar, med oslipad rygg, är inte anpassade för användning med tändstål.

Slipad & polerad bladrygg

Här har vi en kniv med både slipad och polerad bladrygg, 2,5 mm tjockt. Den här typen av blad finns på flera av våra outdoor-modeller och just det här specifika bladet finns på vår kniv Companion av rostfritt stål. Dessa knivar, med oslipad rygg, är inte anpassade för användning med tändstål.

Slipad utan polerad bladrygg

På den här bilden syns ett 3,2 mm tjockt knivblad från modellen Bushcraft Orange – med slipad bladrygg. Bladet har inte polerats och ryggens kanter är skarpa, vilket gör den här typen av knivar utmärka att använda tillsammans med tändstål.

Hitta återförsäljare

Hitta butik