Language English User My Account Emblem
Meny Stäng

Knivvård

Ta hand om din kniv
Ge dig och din kniv bästa tänkbara förutsättningar
Våra knivar är gjorda för att hålla länge. De ska kunna användas om och om igen under lång tid. På så sätt blir knivköpet både ekonomiskt och miljömässigt hållbart. Även om vår noggranna och genomtänkta produktion lägger en stadig grund för knivens hållbarhet, kräver alla knivar ett visst mått av underhåll och omtanke.
Ta väl hand om din kniv så håller den ännu längre. Olika knivar är olika känsliga för omgivningens påfrestningar och de situationer du använder dem i. Allra mest avgörande är bladets stål, om det är tillverkat av rostfritt stål eller kolstål. Läs gärna våra tips här under, så ska du se att samma kniv kommer finnas med dig i köket, på fisketuren eller i verktygslådan ett bra tag framöver.
Rostfritt och lättskött
Rostfritt stål är lätt att underhålla, då det är behandlat för att motstå angrepp av rost och korrosion. Dock är det alltid bra att ta för vana att skölja av bladet under rinnande varmt vatten, gärna med en mild tvållösning, efter användning om kniven blivit smutsig. Låt sedan kniven torrtorka. Tänk på att även om bladet är rosttrögt, kan det uppstå saltfläckar eller liknande på bladet som med tiden kan bli svåra att avlägsna.
Ta hand om ditt kolstål
Till skillnad från rostfritt stål kommer alla icke rosttröga blad, som blad av kolstål, att oxidera och påverkas av fukt och korrosiva miljöer. Ta därför som vana att torka av kniven och olja gärna in bladet efter användning. Var försiktig när du rengör och torkar bladet så att du inte skadar dig. En del knivanvändare gör en egen patinering för att få ett mindre känsligt blad genom att sticka in knivbladet i en frukt några timmar eller behandla bladet med varm vinäger. Många bra tips och råd i ämnet finns på olika knivforum eller på YouTube. Tänk på att patinering alltid görs på eget initiativ och risk.
Diska knivarna?
Inga knivar bör köras i diskmaskin. Knivar av kol- och laminatstål ska absolut inte rengöras där, då det aggressiva maskindiskmedlet kommer fara väldigt illa med bladet. Inte heller rostfria knivar bör köras i maskin. Återigen är maskindiskmedlet boven i dramat med sin negativa effekt på bladet. Dessutom har vassa knivar en tendens att skada diskmaskinens inredning, för att inte tala om den personliga skaderisken i att plocka i och ur vassa knivar.
Vår knivväljare
Hitta en specifik kniv
Hur tänker du använda din Morakniv?
Kontakt
Information
Våra produkter
Sociala medier
Knivvård