Skärpstål

Skärpstålet

Skärpstålet

Varje gång du använder din kniv påverkas eggen. Hur och i vilken utsträckning den påverkas beror på vad du skär i och på vilket sätt du arbetar med kniven, men i grunden handlar det om att råeggen viker åt det ena eller andra hållet. När du slipar din kniv handlar det alltså om att resa råeggen igen, så att den blir rak och därmed också så vass som möjligt.

Brynen och skärpstål är utmärkta verktyg att använda för att återskärpa knivar. Dessa finns i olika modeller, material och tjocklekar. I dag är de flesta användare av skärpstål överens om att polerade stål är den bästa metoden för att upprätthålla skärpan på knivar. Undantaget är dock fiskeindustrin där traditionen har övertagits från båtarna och sliputrustning sällan funnits till hands, och därför de grovräfflade stålen stannat kvar i större utsträckning.

Varje gång du använder din kniv påverkas eggen. Hur och i vilken utsträckning den påverkas beror på vad du skär i och på vilket sätt du arbetar med kniven, men i grunden handlar det om att råeggen viker åt det ena eller andra hållet. När du slipar din kniv handlar det alltså om att resa råeggen igen, så att den blir rak och därmed också så vass som möjligt.

Brynen och skärpstål är utmärkta verktyg att använda för att återskärpa knivar. Dessa finns i olika modeller, material och tjocklekar. I dag är de flesta användare av skärpstål överens om att polerade stål är den bästa metoden för att upprätthålla skärpan på knivar. Undantaget är dock fiskeindustrin där traditionen har övertagits från båtarna och sliputrustning sällan funnits till hands, och därför de grovräfflade stålen stannat kvar i större utsträckning.

Skarpstal anv 2 Rityta 1

Hitta skärpan

Hitta skärpan

För att lära sig att ståla kan det vara bra att förstå vilken effekt stålet har på bladet. Vid kvalificerad skärpning, alltså med polerstål eller fint strukturerade stål, har stålet till uppgift att trycka tillbaka de partier på knivseggen som lagt sig åt sidan vid kontakt med hårdare material. Här går det också att föreställa sig hur en knivsegg ser ut i kraftig uppförstoring, en slät jämn spetsig ås, och sedan tänka sig hur en ovarsam behandling av denna bland annat med grova stål resulterar i revor och löst hängande partier av stål (det som kallas råegg). Om du däremot använder blanka polerstål slätas denna ås ut och resultatet blir åter en jämn och spetsig egg.

Det allra viktigaste när du använder skärpstål är knivens vinkel mot stålet. Kniven måste då läggas an mot stålet, i samma vinkel som eggens yttersta topp är slipad i, samtidigt som den dras i samma vinkel hela vägen från bakre delen till spetsen på bladet. Trycket mot stålet kan, om eggen är mycket skadad, vara relativt hårt för att orka trycka tillbaka detta och sedan gradvis minska till en fjäderlätt strykning vid det sista draget. Det viktigaste här är att man har kontroll på rörelsen och inte slarvar till några drag oftast utan effekt på eggen.

För att lära sig att ståla kan det vara bra att förstå vilken effekt stålet har på bladet. Vid kvalificerad skärpning, alltså med polerstål eller fint strukturerade stål, har stålet till uppgift att trycka tillbaka de partier på knivseggen som lagt sig åt sidan vid kontakt med hårdare material. Här går det också att föreställa sig hur en knivsegg ser ut i kraftig uppförstoring, en slät jämn spetsig ås, och sedan tänka sig hur en ovarsam behandling av denna bland annat med grova stål resulterar i revor och löst hängande partier av stål (det som kallas råegg). Om du däremot använder blanka polerstål slätas denna ås ut och resultatet blir åter en jämn och spetsig egg.

Det allra viktigaste när du använder skärpstål är knivens vinkel mot stålet. Kniven måste då läggas an mot stålet, i samma vinkel som eggens yttersta topp är slipad i, samtidigt som den dras i samma vinkel hela vägen från bakre delen till spetsen på bladet. Trycket mot stålet kan, om eggen är mycket skadad, vara relativt hårt för att orka trycka tillbaka detta och sedan gradvis minska till en fjäderlätt strykning vid det sista draget. Det viktigaste här är att man har kontroll på rörelsen och inte slarvar till några drag oftast utan effekt på eggen.

Att använda skärpstål

Att använda skärpstål

Det är inte lika viktigt hur stålningen går till med avseende på hur själva stålet hålls, så länge du har kontroll och inte överdriver stålningsvinkeln – vilket resulterar i en avrundad topp på eggen. Däremot bör knivseggen föras något mot skärpstålet i en skärande rörelse. Dra kniven omväxlande på båda sidor av eggen och testa sedan om kniven är vass.

 

Använd både ögon och öron under tiden du skärper kniven: Ögonen för att konstatera att rätt vinkel hålls och öronen för att ljudet från stålningen minskar allt efter som eggen blir jämn och vass.

 

Tänk på att stålningen absolut inte är en hastighetstävling. Lugna och kontrollerade rörelser är grunden till att lära sig att ståla en kniv vass. Det finns heller ingen magnetisk påverkan på eggen eller någon annan mystisk kraft som påverkar resultatet. Magnetismen i skärpstålet har bara till uppgift att samla upp lösa partiklar vid toppen så att inte dessa skadar eggen vid skärpningen.

Det är inte lika viktigt hur stålningen går till med avseende på hur själva stålet hålls, så länge du har kontroll och inte överdriver stålningsvinkeln – vilket resulterar i en avrundad topp på eggen. Däremot bör knivseggen föras något mot skärpstålet i en skärande rörelse. Dra kniven omväxlande på båda sidor av eggen och testa sedan om kniven är vass.

 

Använd både ögon och öron under tiden du skärper kniven: Ögonen för att konstatera att rätt vinkel hålls och öronen för att ljudet från stålningen minskar allt efter som eggen blir jämn och vass.

 

Tänk på att stålningen absolut inte är en hastighetstävling. Lugna och kontrollerade rörelser är grunden till att lära sig att ståla en kniv vass. Det finns heller ingen magnetisk påverkan på eggen eller någon annan mystisk kraft som påverkar resultatet. Magnetismen i skärpstålet har bara till uppgift att samla upp lösa partiklar vid toppen så att inte dessa skadar eggen vid skärpningen.