Language English User Mitt konto Emblem
Meny Stäng

Ståltypen

Lär dig mer om din kniv
Stålet som gör kniven

Med sin kvalitet, design och skärpa har just knivbladet blivit en av de mest utmärkande detaljerna för en Morakniv. I 120 år har vi konstant förfinat våra metoder och testat nya grepp för att ständigt utvecklas och göra ännu bättre knivar. Just hur vi behandlar vårt stål är en avgörande del i det arbetet och receptet vi använder är en välbevarad företagshemlighet. Resultatet är knivar som alltid levererar på högsta nivå.

Bladet på en Morakniv kan vara av tre olika ståltyper: rostfritt stål, kolstol eller laminatstål. Varje ståltyps unika egenskaper avgör vilken modell som får vilken sort.

Rostfritt stål (S)
Knivblad av rosttrögt stål - 12C27 och 14C28N, härdat till HRC 56-58 - ger knivarna extrem styrka, livslängd och gör dessutom att de tål fukt och väta. Rostfritt stål håller skärpan betydligt längre än kolstål och är mycket mindre rostkänsligt.
Kolstål (C)
Knivblad av kolstål härdas till HRC 58-60 och ger största möjliga skärpa till ett bra pris. Knivar av den här ståltypen får med tiden en mattgrå finish, en förändring som dock inte påverkar kvaliteten negativt. Tvärtom utgör den ett bättre skydd mot korrosion. Kolstål är lätt att slipa, men kräver mer underhåll om den utsätts för fuktig eller korrosiv miljö. Var noga med att hålla knivbladet rent och torrt. Tänk också på att vanliga fruktsyror påverkar bladet omedelbart, till exempel skapas fläckar på bladet. Vårt kolstål har en kolhalt på 1%.
Laminerat kolstål (L)
Den här stålkvaliteten är unik för knivar från Morakniv. Knivbladens kärna är av kolstål med mjukare stål på yttersidorna. Laminerat kolstål gör det möjligt att härda stålet till hög hårdhet, HRC 58-60, vilket gör att knivbladet får en oöverträffad seghet, överlägsen eggbeständighet, maximal skärpa och livslängd. Dessutom går bladet går att böja, vilket gör det utmärkt för exempelvis slöjdknivar. Det laminerade stålets kärna har en kolhalt på 1% och sidorna < 0.2%.
Kontakt
Information
Våra produkter
Sociala medier
Ståltypen