Language English User My Account Emblem
Meny Stäng

Tälja med barn

Ett säkert äventyr
Barnet och kniven
Det blir knäpp tyst och koncentrationen är total. Fullt fokus ligger på att skära bort flisa efter flisa på pinnen, på att noggrant jämna till träbitens kanter. Ska det bli en barkbåt? En grillpinne? Eller kanske till och med en smörkniv! Att sitta med kniv och ämne och tälja kan utgöra en toppenaktivitet under långa stunder. För såväl vuxna som barn infinner sig en närmast meditativ känsla av att vara i nuet.
Som alltid när vi handskas med en kniv gäller det att ha respekt för redskapet, det gäller både vuxna och barn. När vi täljer med barn gäller det dock att vara extra uppmärksam och tänka på hur vi handskas med kniven, hur vi täljer och hur vi beter oss. Här har vi samlat tips på hur du kan tänka när det är dags för dig och din adept att ta fram kniven och skapa tillsammans.
Välja barnkniv
Från Scout till Companion

Att välja rätt kniv är det första och kanske viktigaste steget när det är dags att tälja. Samtidigt kan det vara ett av de svåraste. I grunden handlar allt om att hitta det bästa alternativet för varje enskilt barn. Det går inte att säga bestämt vid vilken ålder det är lagom att introducera kniven. Inte heller vilken modell barnet är moget att hantera. Det är upp till dig som är med att känna in situationen och barnet och utifrån det uppskatta vad du tror passar bäst. Här nedan ger vi några rekommendationer kring hur vi tänker kring olika knivmodeller anpassade för barn som vill lära sig tälja.

Scout 39 Safe

Scoutkniven är den bästa nybörjarkniven. Den här modellen - Safe - har ett spetslöst blad som gör att barnet inte pickar sig i onödan. Det dubbla fingerskyddet finns på plats för att göra det rejält säkert att fingrarna inte halkar ner på eggen.

Första kniven
Andra kniven
Scout 39

Den här scoutkniven har också ett dubbelt och säkert fingerskydd. Skillnaden från Safe-modellen är den vassa spetsen, vilket gör kniven lämplig för den något mer erfarne unge täljaren.

Slöjd Junior

För den ännu lite mer erfarne finns Slöjd Junior. Det här är den kniv vi kanske främst rekommenderar med sitt korta blad, spetsiga egg och enkla parerskydd. Det spolformade handtaget har lagom storlek för barnets händer - en mycket bra barntäljkniv helt enkelt. Var bara uppmärksam på stickrisken.

Tredje kniven
Fjärde kniven
Companion

En riktig allroundkniv som även fungerar utmärkt att tälja med. Companion fungerar för alla åldrar, både ungdomar och vuxna har glädje av modellen. När barn använder den är det viktigt att tänka på att bladet är något längre, så att knogarna på handen som håller i ämnet inte tar skada.

Bra-att-ha-saker
Vissa saker är bra att ha med sig när det är dags att ge sig ut i naturen för att tälja. Ha alltid en förbandslåda med plåster, sårtejp och mindre första förband nära till hands. Det kan vara kul att ha bälte på sig, så att barnet kan bära knivfodralet i midjan. Se till att det finns passande täljämnen - det kan vara sly att skära pinnar av, aspkvistar eller runda stammar av lind, björk eller al. Var dock noggrann med att påpeka att det inte är tillåtet att skära ner kvistar från levande träd! Förbered en plats med stabila bänkar, pallar eller stubbar i barnhöjd. En eld att värma sig på eller ett tak att fly eventuellt regn under kan också vara trevligt att ha "till hands".
Prata om kniven
Börja med att titta på och prata om kniven tillsammans. Berätta om knivens olika delar; skaft, blad, rygg, egg, parerskydd och knivfodral. Gå därefter igenom hur ni handskas med kniven. Poängtera att knivar är vassa och spetsiga, en kan skära sig eller sticka sig om de inte hanteras på det sätt ni kommit överens om. Lek aldrig med kniven! Lägg den heller aldrig på marken, då finns risken att någon ramlar eller trampar på den. Dessutom blir den smutsig och slö. Därför ska kniven alltid förvaras i fodralet när den inte används.
Räck över kniven
Tala om att det aldrig är okej att ta någon annans kniv - som inte överlämnar den självmant. Träna på att lämna över kniven på ett säkert sätt: Handtaget ska alltid vara riktat mot kompisen som tar emot kniven. Håll den försiktigt och ha eggen riktad bort från handen, för att förhindra att kniven skadar givarens handflata. Ha ögonkontakt med kompisen som bekräftelse på överlämnandet och använd lugna rörelser, inga ryck!
Hitta täljämnen
Vår allemansrätt säger att det bara är tillåtet att ta mindre grenar och kvistar som fallit till marken. Ett tips är att gå till din lokala brädgård eller snickare och fråga om trästycken i lämplig storlek för det ni tänker tälja. Tänk på att gran och furu är relativt hårda träslag, då är al eller asp mjukare och lättare för barn att tälja med. Det går även att hitta och beställa täljämnen på nätet.
Tälja med barn?
Här är några lämpliga modeller

Värda att vårda

Ta hand om din kniv
Kontakt
Information
Våra produkter
Sociala medier
Tälja med barn