Levande hantverk i Siljansnäs

Skräddarsydda skor

I Holgårdens gamla sliprum i Siljansnäs sitter skomakarduon Matilda Sandström och Younès Othman och arbetar för fullt. De är grundarna till skostudion HOL. Just nu är de även aktuella med en resande processutställning, حُول – handtillverkade skor, miljöetik och sammanflätade folksagor.

Idén och intresset för att tillverka egna skräddarsydda skor växte fram när Matilda fick rollen som skoansvarig inom Kersti Vitali Rudolfssons kostymteam på teatern i Stockholm. Matilda var sedan tidigare utbildad inom mode vid Beckmans Designhögskola men för att själv kunna ta sig an enklare reparationer gick hon en introduktionskurs på Skomakeri Framåt i Stockholm. Kursen gav mersmak och ledde henne tillbaka till Dalarna där hon i Rättvik gick en lärlingsutbildning i folkdräktsskomakeri med fokus på tillverkning.

Matilda introducerade fästmannen Younès till yrket. Något som till viss del liknade det tidigare arbetet som Younès ägnat sig åt de senaste tio åren, industrisvetsning. Lättlärd och målmedveten som han var fastnade även Younès för hantverket. Idag är båda certifierade skomakare. Med en lärlingsplats i Rättvik och en dröm om en egen studio föll det sig naturligt att ge nytt liv i Holgårdens gamla sliprum där duon nu jobbar med sin skotillverkning.

Varför just skor, vad betyder det för er?

Skor som fenomen har vi alltid haft ett intresse för och är ju något nästan alla kan relatera till, lika självklart som vatten, och samtidigt bor något melankoliskt över dem som fenomen. Vi förundras över hur de tar form efter sin människa och avtrycken de lämnar efter sig. För oss är skor som poesi.

Vilka verktyg är viktiga för er?

Younès: Jag använder mig av knivar i alla dess former. Ju skarpare och specifikt ändamålsenliga desto bättre och mer lättarbetat blir det. Jag vill ha kvalitativa verktyg och tycker om att själv bygga om och tillverka specialanpassade verktyg som passar för mina egna behov.

Matilda: Precis som Younès använder jag mig också av knivar i alla dess former, men vassa knivar skrämmer mig lite också. Förutom knivar är pinntänger ett viktigt verktyg för mig. Younès och jag har olika favoritverktyg, vad ett verktyg hjälper en att åstadkomma och hur de ligger i handen skiljer sig mellan brukare.

Hur går tankarna när ni väljer material till era skor?

Med djurhållning i modersmjölken, på Holgården respektive i tunisiska Bou Merdes där Younès spenderade sina barndoms somrar, ligger läder oss båda nära hjärtat. Respekten för livet och allt levande, och tillvaratagandet av hela djuret. Så länge vi äter kött är svinnet oförsvarbart, och så himla stort.

Vi tänker långsamma processer, av djur som levt gott och länge (vilket syns i våra material; räds inte insektsbett, ärr och ålderdom). Vi använder oss av skinn från hantverksgarvare och småindustrier nära oss. När övriga världen tar sikte globalt för kostnadseffektivisering tar vi istället ett steg tillbaka och tänker, gör om gör rätt. Vi anpassar vår produkt efter materialens egenskaper, istället för att tvinga naturen.

Vad inspireras ni av?

Kulturhistoria, med särskilt fokus på våra egna familjers historia. Det skiljer 400 mil mellan dem. Vi vill belysa likheter och sudda ut skillnader i sagor och sägner, gamla föremål, tillvägagångssätt, hantverkstekniker samt symbolspråk. Musik ingår också som en viktig komponent i det konceptet.

Drömmen för Matilda och Younès är att på sikt förlägga verksamheten söderut i Portugal eller Spanien halvårsvis för att i mesta möjliga mån kunna verka utomhus. Målet är att hitta deras egen väg in på den globala artisanalmodescenen. I takt med att artificiell intelligens tar över många jobb ser Matilda och Younès fördelarna i handens kraft och i den mänskliga faktorn.

Duon är just nu aktuell med en resande processutställning, حُول – handtillverkade skor, miljöetik och sammanflätade folksagor. Projektet har bland annat belönats med Region Dalarnas senaste kulturstipendium för yrkesverksamma. Utställningen finns att se i Morakniv Concept Store i Mora under december.