Fraktregion
Fri frakt från 500kr/50€Säkra betalningarStripe | PayPal | Klarna | SwishKnivar tillverkade i Mora, Sverige

Ducks Unlimited på vift

Ducks Unlimited 04

Följande episod utspelade sig någon gång i slutet av 1980-talet på KJ Erikssons Knivfabrik i Mora.

Precis idag som då tillverkade vi kundunika knivar enligt överenskommelse med kunder världen över. Men i slutet av åttiotalet hade vi tillskillnad från idag haft flera oförklarliga fall av att knivar saknades i färdigvarulagret precis innan leverans.

Det hela kulminerade när en kundunik variant av jaktkniven Jägaren nr 1701, specialtillverkad för det amerikanska varumärket Ducks Unlimited med ett ankhuvud på bakholken, saknades på färdigvarulagret. Och till hela produktionens irritation fick de åter dra i gång hela tillverkningsprocessen med kundunika bakholkar och nya knivar.

 

Ducks Unlimited 03

 

Kvällen innan leveransdagen var paketeringsavdelningen så pass upprörda över att knivar tycktes försvinna över natten så man tog saken i egna händer och fyllde lådorna med träklossar och placerade dessa i färdigvarulagret. De riktiga knivarna gömdes på annat ställe i fabriken.

Morgonen därpå var som man fruktat lådorna med träklossar borta och personalen kunde då förnöjt plocka fram de riktiga knivarna från sitt gömställe och slutföra leveransen till den amerikanska kunden.

Det hade varit intressant att få se ansiktsuttrycket på den eller de som öppnade lådorna och endast fann träklossar.

Så här 30 år senare är knivarna hett eftertraktade samlarobjekt och i synnerhet den kundunika varianten till just Ducks Unlimited, som då enbart levererades till USA och såldes exklusivt på den nordamerikanska marknaden. Om du hittar en sådan i Sverige idag kan du vara rätt säker på att den en gång i tiden stulits från dåvarande KJ Erikssons färdigvarulager.