Fraktregion
Fri frakt från 1000kr/100€/$100Säkra betalningarStripe | PayPal | Klarna | SwishKnivar tillverkade i Mora, Sverige

Eggvinklar

Jag får många frågor om eggvinklar i olika forum och tänkte berätta lite varför vi har de eggvinklar som vi har. En riktlinje för våra hantverks- och friluftsknivar är att de allra flesta knivar upp till och med 2,5 mm i bladtjocklek oftast har en total eggvinkel på 23 grader, cirka 11,5 grader per sida.

Knivblad över 2,5 mm i bladtjocklek har som regel en total eggvinkel på 27 grader, cirka 13,5 grader per sida. Sedan har de allra flesta av våra knivblad en så kallad brynfas, micro bevel, på totalt cirka 35-45 grader som är cirka 0,05 – 0,5 mm hög för att göra eggen mindre ömtålig och mer skärpebeständig, alltså den egg som internationellt kallas True Scandi Grind.

Tittar vi med blotta ögat på våra knivar som exempelvis en Companion eller Mora 2000 så kan vi inte se brynfasen eftersom poleringen avrundat alla brutna kanter. Tittar man istället på våra knivar med skarpa ryggkanter, som är kompatibla med tändstål, så framträder brynfasen desto tydligare.

Vi har också eggar utan brynfas, så kallade Scandi Grind Zero, som därmed har en lite aggressivare och vänligare egg anpassad för täljning men som med avsaknaden av brynfas blir lite ömtåligare och mer krävande för underhåll. Scandi Grind Zero återfinns framför allt på våra slöjdknivar 106, 120 och 122 samt de rostfria knivarna Pro Precision och Slöjd Basic.

Tittar vi på slaktknivar (food industry) så förekommer allt från en total eggvinkel på cirka 25 grader ända upp till 45 grader för exempelvis urbeningsknivar och liknande, allt anpassat till vad kniven är tänkt att användas till.

Jag vill även passa på att nämna att jag anser att var och en får fritt välja hur den bäst anpassar eggen på sina knivar till det som bäst passar de tänkta arbetsuppgifterna. Den egg våra knivar har från fabriken i Mora är det som är tänkt att passa till de allra flesta användningsområden, men vi har full förståelse för att det förekommer andra tillfällen då andra eggvinklar passar uppgiften bättre. För er som själva slipar om era knivar vill jag påminna om nödvändigheten att strigla eggarna efter omslipning så att all kvarvarande lösegg elimineras. Jämför gärna med det som barberare förr gjorde innan rakning. Har du ingen strigel så kan du använda baksidan på ett läderbälte, gärna i kombination med lite polerpasta så som kromglansmedlet Autosol, som ofta finns i välsorterade butiker. Till sist ber jag er att inte förväxla den typiska Amerikanska 1-3 mm höga secondary bevel med vår minimala brynfas, micro bevel, som då alltså har vitt skilda användningsområden och egenskaper.