Fraktregion
Fri frakt från 500kr/50€Säkra betalningarStripe | PayPal | Klarna | SwishKnivar tillverkade i Mora, Sverige

Fäbodkniv

Image of joao blog2

Från vänster: Erik Frost nr 1 Originalversion, Carl Anderson nr 1, och Frost nr 1 polymerversion.

Mitt namn är Joao Grilo och är skribent på bloggen Oldmora som jag dedikerat till företaget Morakniv, dess historia och knivar. Detta är mitt första inlägg här.

Detta inlägg vill jag dedikera till den stora knivmakaren Erik Frost och hans idéer.

Redan 1908 lämnade Erik Frost in sitt första patent, en helt ny form av knivslida med huva (s.k. hattslida). Denna typ av slida kallades lokalt för Fäbodkniv och var mycket vanlig i Dalarna och Hälsingland redan före Erik Frosts tid. Trots detta fick han patentet godkänt.

Image of joao blog1

Med en normal slida finns det risk att kniven tappas ur slidan och om man har otur tappar själva kniven. Denna helt nya stil av fodral med huva skulle lösa det problemet. När den inte används dras huvan nedåt och låser kniven inuti slidan. För att ta bort kniven måste huvan dras upp, så att skaftet friläggs, vilket gör att den kan tas ur slidan.

Till en början tillverkade Ströms Knivslidsfabrik denna slida av materialet Unica cellulosabasfiber. Senare, runt 1950-talet, introducerade Frosts en moderniserad version av detta koncept i polymer. Erik Frost gjorde den i tre storlekar, nr 2/0, nr 1/0 och nr 1.

En annan knivmakare i Mora, Carl Anderson, hade också sin version av Fäbodkniven, som troligen också tillverkades av Ströms Knivslidsfabrik.

Denna modell sträckte sig från nr 2/0 upp till nr 2.

I Moras digitala arkiv finns ett foto identifierat till FM Mattson Knivfabrik, av dessa slidor. Även om modellen inte förekommer i de gamla FMM-katalogerna.

Antalet hattslidor som tillverkats under åren av olika tillverkare är okänt. Att döma av det låga antalet av dessa knivar som ibland dyker upp i samlarkretsar, gissar jag att siffrorna var låga, vilket gör det till en mycket åtråvärd memoria, särskilt de tidiga versionerna.