Morakniv Stories

Finn-Anders i Östnor

finnanders2

Finn-Anders Andersson (1848 – 1930) var den förste att etablera en storskalig knivtillverkning i Mora. Han var ett exceptionellt exempel på den entreprenörsanda som då rådde vid den tiden i regionen.

Innan han etablerade FA Anderssons Täljknivsfabrik 1870 arbetade Finn-Anders på Mora Mekaniska Fabriks AB, där han fick erfarenhet av industriteknik och produkttillverkning.

Hans Smidesverkstad på Bogghedsvägen i Östnor gjorde att han fick lov att hämta allt virke för uppförandet av byggnaden i Hemulberg väster om Österdalalven och kördes sedan hem av dottern Maria med häst och släde. Detta var runt 1890-talet.

När en bit stål förvandlas till en kniv är slipning ett av nyckelstegen. Det fanns flera metoder för att driva det massiva slipstenshjulet innan införandet av motorer (först förbränning, sedan elektrisk).

 

carlstrom2

Slipstenen är till vänster om pojken på bilden. Han är Carl Ström från Ströms Knivslidsfabrik.

Spetjen, en vattendriven slipstation strax utanför Mora, låg nära Finn-Anders fäbodgård i Säs vilken till han gick 8 kilometer från Östnor till Säs för att slipa bladen med vattenhjulet.

Vid ett tillfälle fick han frågan om det kanske var dags att skaffa en cykel och svarade: “Inte orkar jag väl bära på den också.”

FA Anderssons Täljknivsfabrik lades ner av Finn-Anders på 1920-talet.