Fraktregion
Fri frakt från 500kr/50€Säkra betalningarStripe | PayPal | Klarna | SwishKnivar tillverkade i Mora, Sverige

Historien bakom namnet Morakniv

Image of Bild1

Kånåsmirjö – Jönssons Knivfabrik 1925.

Även om ursprunget till begreppet Morakniv är oklart, syftar det på knivar tillverkade i regionen runt Mora. Vi vet inte exakt när och varför de började kalla dem så.

Men en av teorierna pekar mot Katrin-Jöns Persson som föddes 1839, ungefär 15 km söder om Mora, och började tillverka knivar på 1870-talet. Han tillverkade framgångsrikt knivar i Östnors äldsta verkstad, Kånåsmirjö eller Kånåsmedjan som det heter på svenska. Utöver knivar skulle han även komma att tillverka och sälja bland annat krokar och saxar.

Image of Bild2
Historien bakom namnet Morakniv 1

Katrin-Jöns Persson, okänt datum.

Han var en av de första, om inte den första, hantverkarna som ägnade sig åt knivtillverkning på heltid.

Han sålde sina produkter både lokalt och i olika delar av Sverige, upp till Sundsvall i norr, mer än 20 mil bort. Det är en kort resa i dagens värld, men föreställ dig dem med häst och släde, med snö och i minusgrader på vintern. Denna kundkrets från avlägsna städer började kalla dem “Moraknivar” med hänvisning till knivarnas ursprung. Gambäl Jerk (gamle Erik), en bror till Jöns, sålde även knivar i norra Sverige.

Katrin-Jöns Persson grundade en långvarig dynasti av knivmakare, Jönssons Knivfabrik, som varade tills den förstördes i en brand så sent som 2020.

Medan Eriksson & Mattssons Knivfabrik byggdes bosatte sig Lok-Anders Mattsson och Krång-Johan Eriksson i Jöns Perssons smedja (en smedja belägen i närheten av Eriksson & Matssons Knivfabrik). De flesta verktyg och maskiner som behövs har designats och tillverkats av Anders vid Jöns Perssons smedja.