Kånåsmirjö – Jönssons Knivfabrik 1925.
Även om ursprunget till begreppet Morakniv är oklart, syftar det på knivar tillverkade i regionen runt Mora. Vi vet inte exakt när och varför de började kalla dem så.
Men en av teorierna pekar mot Katrin-Jöns Persson som föddes 1839, ungefär 15 km söder om Mora, och började tillverka knivar på 1870-talet. Han tillverkade framgångsrikt knivar i Östnors äldsta verkstad, Kånåsmirjö eller Kånåsmedjan som det heter på svenska. Utöver knivar skulle han även komma att tillverka och sälja bland annat krokar och saxar.
Katrin-Jöns Persson, okänt datum.
Han var en av de första, om inte den första, hantverkarna som ägnade sig åt knivtillverkning på heltid.
Han sålde sina produkter både lokalt och i olika delar av Sverige, upp till Sundsvall i norr, mer än 20 mil bort. Det är en kort resa i dagens värld, men föreställ dig dem med häst och släde, med snö och i minusgrader på vintern. Denna kundkrets från avlägsna städer började kalla dem “Moraknivar” med hänvisning till knivarnas ursprung. Gambäl Jerk (gamle Erik), en bror till Jöns, sålde även knivar i norra Sverige.
Katrin-Jöns Persson grundade en långvarig dynasti av knivmakare, Jönssons Knivfabrik, som varade tills den förstördes i en brand så sent som 2020.
Medan Eriksson & Mattssons Knivfabrik byggdes bosatte sig Lok-Anders Mattsson och Krång-Johan Eriksson i Jöns Perssons smedja (en smedja belägen i närheten av Eriksson & Matssons Knivfabrik). De flesta verktyg och maskiner som behövs har designats och tillverkats av Anders vid Jöns Perssons smedja.