Morakniv Stories

Knivkunskap

Morakniv Frosts 5

När du lagar mat i köket och hackar grönsaker och sedan ska skrapa ner det uppskurna i salladskålen, ta då alltid för vana att vända på kniven och skrapa med knivryggen. Skrapar du med knivseggen blir den yttersta folietunna delen av knivseggen böjd i sidled och syns tydligt i ett mikroskop. Det är just den delen som ett skärpstål har till uppgift att räta upp.

Skärpstålet kan med fördel vara helt slätt och man behöver inga snabba rörelser som man ofta ser kockar göra, det handlar nog troligen mer om att kocken har väldigt bråttom eller vill imponera och glänsa… Om du skrapar med ryggen kommer din kökskniv att hålla sig vass betydligt längre. Om man kollar noga i Disneyfilmen Råttatouille kan man inte annat än imponeras av deras research när man kan få se exempel på just detta!

Vill du vårda och underhålla knivseggen ännu mer kan en läderbit med lite Autosol-kromglans som polermedel vara bra att ta till och likt barberaren strigla knivseggen när du vill ha den extra vass. När sedan kniven efter användning ändå blivit för slö så är det bara omslipning som gäller. Då är det extra viktigt att slipa kallt, med massor av kylvatten som för bort all friktionsvärme som bildas. Har eggen blivit blå är eggen anlöpt och förstörd och då måste man i bästa fall slipa bort all förstörd metall för att komma in i friskt stål och i sämsta fall ersätta hela kniven med en ny.

Grundregeln är att om det bildas gnistor vid slipningen så är överhettningen väldigt nära och vid den yttersta tunnaste delen av knivseggen finns ingen massa som tar upp värmen utan den blir istället snabbt överhettad och värmebehandlingen förstörd.