Fraktregion
Fri frakt från 1000kr/100€/$100Säkra betalningarStripe | PayPal | Klarna | SwishKnivar tillverkade i Mora, Sverige

Kungliga Zornknivar

För ett par år sedan skrev Thomas Eriksson om de berömda Zorn-knivarna, tillverkade av det mekaniska geniet Halvar-Anders Eriksson omkring 1904. Fram till nu anses de vara de vackraste knivarna som någonsin tillverkats i Mora.

1953, under kung Gustav VI:s besök i Mora, presenterade Böhlmark & Co en kopia av den berömda Zorn-kniven tillverkad av Frosts Knivfabrik.

Kniven tillverkades av Oskar Frost på Frosts Knivfabrik, och han var känd för sin tekniska talang. Det tog fem veckor att tillverka kniven, och den mesta tiden gick åt till att tillverka slidan. Frost använde en av de berömda knivarna som hade landat på Zornmuseet som modell. Oskar, tillverkaren av kniven, gjorde allt själv utom emblemet.

Den övre delen av slidan bär det kungliga emblemet på den plats där originalet hade utsmyckning, och beslaget är av rent silver medan originalet hade järnbeslag. Längden på kniven är 23,5 cm och längden på slidan är 18 cm. Bladet är tillverkat av rostfritt stål, och fabrikens logotyp etsas med en elektrisk etsmaskin. Kniven presenterades i en låda som var specialgjord för den.

Under kungamiddagen på Mora Hotell överlämnades kniven till den svenske kungen Gustav IV. Det var ett speciellt ögonblick, och alla närvarande var imponerade över det vackra hantverk som hade lagts ner på att tillverka kniven.

Däremot är kniven i dag okänd. Trots försök att lokalisera den inom Kungliga Hovet, organisationen som bistår Sveriges statschef och kungafamilj, finns inte kniven i deras privata samling. Medan kniven är registrerad som en gåva till kungen och klassificerad som privat för kungen, förblir var detta mästerverk befinner sig ett mysterium. Icke desto mindre kommer historien om Zorn-kniven och dess replik att fortsätta att berättas, som ett bevis på skickligheten och hängivenheten hos hantverkarna som tillverkade dem.