Fraktregion
Fri frakt från 500kr/50€Säkra betalningarStripe | PayPal | Klarna | SwishKnivar tillverkade i Mora, Sverige

“Mäkärn”

Makarn2

Jag har tidigare berättat om Zorn-knivarna, de knivar som vi numera vet att det var just ”Mäkärn” som tillverkade enligt Zorns design. Vidare har vi fått läsa om ”Mäkärns” förlovningstall som fortfarande står kvar i skogen i närheten av fäboden Eldris. Vem var då denna man som kom att bli känd under namnet ”Mäkärn”?

I Halvar-gården i Östnor föddes år 1859 tvillingparet Anna Ersdotter och Anders Eriksson. Systern Anna blev endast 5 år gammal men Anders nådde vuxen ålder och visade tidigt på teknisk och mekanisk begåvning och fick som ung arbete på Sveriges första symaskinsfabrik, Mora Mekaniska Fabrik, som låg just i Östnor.

Halvar-Anders som han först traditionsenligt kallades var vetgirig och ville lära sig mer om mekanikens mysterier och sökte sig vidare till huvudstaden för att där tjänstgöra på mer intressanta och lärorika arbetsplatser. Det var i Stockholm som han först kom att lära känna flickan från grannbyn Långlet där hemma, Stenis-Anna Persdotter. De förlovade sig senare med varandra och gjorde inskriptionen i tallen mellan fäbodarna Eldris och Garberg år 1881.

Halvar-Anders jobbade sedan på flera olika ställen i både Sverige och Norge innan han 1910 byggde sig en egen verkstad i Eldris med vattenkraft från Hemulån. Där tillverkade han knivar och Moraklockor och uppfann bland annat en tvättmaskin. Dessvärre brann hans uppfinnarverkstad ner till grunden 1924. Därefter arbetade han hemifrån sin gård i Långlet där han slipade skalpeller och andra kirurgiska instrument åt Mora Lasarett.

Vid ett tillfälle under sina glansdagar i uppfinnarverkstaden fick han besök från Amerika. Det var Morakniv-tillverkaren Bud-Carl Anderssons son Bud-Jannes som var hemma i Mora på besök. Bud-Jannes jobbade vid den här tiden i Hollywood som massör åt Greta Garbo och som rådgivare åt Harold Lloyd och Charlie Chaplin. Harold, som alltid gjorde sina egna eskapader hade vid en sprängolycka mist tummen och pekfingret på höger hand varpå han behövde en smidig protes.

 

DSC 2801

 

”Mäkärn,” som Halvar-Anders numera allmänt kallades, fick en avgjutning av Harold Lloyds skadade hand skickad från USA och till den gjorde han nya trälemmar med metalleder som styrde kniprörelsen mellan tumme och pekfinger genom att vrida handleden. Man kan se i Harold Lloyds halsbrytande eskapader att han efter olyckan alltid bär handskar, ofta med tre revärer sydda på ovansidan och det sägs att det är från Harold som Walt Disney fick idén att ge Kalle Anka och Musse Pigg sina vita handskar. I Harolds scener med handskar vet vi nu att ”Mäkerns” protes gjorde sitt jobb för att vådan av sprängolyckan inte skulle kunna ses på film. ”Mäkärn” gick ur tiden 1931, 72 år gammal, och många är de historier som ännu florerar i Morabygden om hur han uppfunnit och hjälpt till att laga många mekaniska ting.

I denna video berättar Harold Lloyd om sin olycka.