Morakniv Stories

Morakniv Eldris födelse

fallkniv1

Som du säkert känner till vid det här laget har området runt Mora en gedigen erfarenhet av knivtillverkning och aldrig har de lokala aktörerna gett sig in på tillverkning av fällknivar. Även om Jönssons så kallade tunnkniv och knivslidtillverkaren Rombo-Anders Eriksson-Ström tog fram varsin variant, varav den senare aldrig kom i produktion (se denna prototyp ovan).

 

12648 12869 Eldris S Rod Outdoor Ida Olsson m01 web
Morakniv Eldris (S)

 

Traditionellt sett har vi nordbor över lag efterfrågat en rejälare, hållbarare, pålitligare kniv. De nordiska knivarna har ofta varit det självklara universalredskapet och blivit använda till så pass många olika saker att det ansågs nödvändigt med en kniv som hade en sådan bredd att den skulle kunna användas vid allt från redskapstillverkning, byggnadssnickeri, täljning, jakt och fiske, likväl som till slakt och styckning, matlagning och alla möjliga hushållssysslor.

I den andra svenska knivstaden Eskilstuna tog man fram en fällkniv. Med jämna mellanrum höjs frågan även hos oss på Morakniv om vi ändå inte skulle titta på det här med fällknivar och senast resulterade det i vår minsta fickkniv Eldris som snabbt blev en ny favorit världen över. Men vem vet vad som sker i framtiden.