Morakniv Stories

När knivtillverkningen var en del av hemmet

utvald jaktkniv2

Förr i tiden var det inte ovanligt med så kallat hemarbete, ett slags jobb man gjorde hemmavid åt någon av industrierna här i byn. Vår chaufför åkte runt med firmabilarna, en mörkblå Volvo Duett 445 med vitt tak och senare en blå Volkswagen Pickup, några gånger i veckan och lämnade ut saker som skulle utföras och veckan därpå kom han tillbaka och hämtade det utförda jobbet.

Det här förfarandet passade speciellt hemmavarande personer som exempelvis småbarnsmammor och pensionärer. Det var även vanligt att hela familjen till och från bidrog till jobbet och att skolbarn satte sig hemmavid och arbetade en stund efter skolan. Det hela var alltså ett beting eller ett slags ackord där man fick betalt per utfört arbete. Det enda ställe som jag känner till som fortfarande jobbar efter den här principen är trähästtillverkning i Dalarna, där både slöjdare och målare som regel sitter hemmavid och utför sitt arbete. Själv minns jag hur min mamma i mitten av 1960-talet satt hemma och sydde knivslidor till fiskekniven nr 54 och som ”sytråd” användes en aluminiumremsa. Läderämnet veks ihop och fästes i ett litet skruvstäd med specialanpassade backar av björkträ. Jag har förresten kvar tången som min mamma hade för att utföra sömnaden och trädde igenom aluminiumremsan genom lädret efter att hålen rymts upp med en specialtillverkad syl. Det var tydligen viktigt att trycka till aluminiumtråden med tångens käftar så att tråden fick skarpa 90-gradersveck och jag minns speciellt hur mamma grimaserade när hon tog i för kung och fosterland.

 

Bild8

 

Min mamma berättade även hur hon långt tidigare fick färga in de vita bomullsbanden hemma i badkaret, de färgstarka gula, röda och gröna kantbanden som senare skulle sys fast på de så kallade ”Lappknivarna” nr 49, 50, 51 och 52. Det här var troligtvis främst på 1940- och 1950-talet. Efter infärgning fick de långa bandhärvorna hängas upp på tork i trädgården. Förmodligen behövde de även strykas innan de kunde sys fast på knivslidorna. Så har du en sådan jakt- och sportkniv från KJ Eriksson så är det inte omöjligt att bomullsbanden färgats in i badkaret i mitt barndomshem i Östnor.