Shipping Country
Fri frakt från 500kr/50€Säkra kortbetalningar via StripeKnivar tillverkade i Mora, Sverige
Sverige | kr |
Morakniv Stories

Patent #24308

IMG 4431

Sedan starten har Morakniv försökt förbättra på vilket sätt kniven sitter i sin knivslida. För några månader sedan skrev jag om Fäbodkniven, en hatt- eller lockslida som Erik Frost uppfann och patenterade 1908.

En helt ny patentansökan för en särskild låsmekanism lämnades in av Erik Frost 1910. Ett år senare publicerades patentet med numret 30434.

”För att en kniv ska kunna hållas kvar i sin slida måste den antingen tryckas i så hårt att handtaget kläms fast i slidan eller så kan man fästa ett lock på remmen som kan träs över skaftets topp. Detta visas i patent nr. 24308.” sa Erik Frost.

Designen var relativt enkel. När kniven sattes i knivslidan kom den fjäderbelastade klämman i grepp med en slits utskuren på handtaget (en på varje sida) och håll på så vis kniven kvar i sitt läge. Klämman tillåter att kniven enkelt sätts i och dras ur slidan utan att oavsiktligt trilla ur eller lossna. Att sätta i och ta bort kniven krävde ingen extra rörelse, man fick helt enkelt applicera lite mer kraft för att övervinna hakens fjäderbelastning. Detta säkerställde att kniven var säker och lättillgänglig vid behov. Förutom att hålla kniven på plats erbjuder denna design även en annan fördel, nämligen att knivspetsen inte kan sticka igenom knivslidans nedre del eftersom den är låst på plats och inte kan nå längre ner.

IMG 4434

 

Ströms Knivslidsfabrik tillverkade själva knivslidan i UNICA-fiber, men slutmonteringen kan ha gjorts av Frosts.

Denna modell var endast tillgänglig med ett nr. 1 blad.

Troligtvis såldes den bara mellan 1910- och 1920-talen.

patent