Fraktregion
Fri frakt från 500kr/50€Säkra betalningarStripe | PayPal | Klarna | SwishKnivar tillverkade i Mora, Sverige

Prototyper i modern tid

Image of prototyp

Det brukar kunna vara intressant att få en liten inblick i det utvecklingsarbete som vi gör även om vi av naturliga skäl måste hålla det mesta för oss själva. Jag tänkte ändå dela med mig av en liten episod från när vi tog fram skaftmönstret på våra friluftsknivar Morakniv Eldris, Morakniv Kansbol och Morakniv Garberg.

Själva mönstret av romber har sitt ursprung i de vävda band som användes till Moras folkdräkt och som har prytt våra knivslidor till och från i över 100 år. Vi hade dock ett nytt dilemma att hantera när mönstret skulle finnas på knivens skaft.

Vi gillade verkligen förslaget och kände att vi kunde hedra vårt lokala ursprung men hade samtidigt respekt för hur ett mönstrat skaft enkelt skulle kunna hållas rent. Därför gjordes en mängd prover baserade på Morakniv Basic 511 där skaftets spolform fylldes med vävmönstret (romber) och då med olika bredd, vinklar och bottenradier av kaviteterna. Sedan var vi några utvalda som fick gå hem och använda knivarna i så smutsiga miljöer vi bara kunde hitta på för att senare utvärdera vilket mönsterutföranden som var enklast att hålla rent.

Häromdagen hittade jag ett av dessa prover och mindes allt det arbete som lades ner för att Morakniv Eldris, Morakniv Kansbol och Morakniv Garberg skulle leva upp till alla användares förväntningar, även om just detta bara var en liten del av utvecklingsarbetet. Notera även att skaftet här försågs med en logotyp som sedan aldrig lanserades, d.v.s. ett mellanting mellan dagens logotyp och den vi hade dessförinnan.

Förtydligande: Kniven på bild är en av prototyperna och nådde aldrig konsumentledet.