Fraktregion
Fri frakt från 500kr/50€Säkra betalningarStripe | PayPal | Klarna | SwishKnivar tillverkade i Mora, Sverige

Skidor, stavar, Morakniv!

Bild2

Mora är inte bara känt för sin idylliska miljö och rekorderliga knivar, utan även för ett sportevenemang som sträcker sig över flera dagar. Jag tänker på Vasaloppet som i år firar sitt 100-årsjubileum. Längdskidtävlingen som är 90 km långt, med målgång i Mora och som drar till sig bortåt 100 000 deltagare och åskådare från hela världen.

Tävlingen ska minna om året 1521 när Morkarlarna hjälpte till att slänga ut dåtidens ockupationsmakt och befria Sverige från det danska väldet.

På en gammal journalfilm från 1922 och den första Vasaloppstävlingen får man se några av de första löparna i mål och värt att notera är att flera bär en Morakniv vid sin sida, med andra ord ett viktigt tillbehör och kanske det allra viktigaste bortsett från själva skidorna och stavarna. Men varför var kniven så viktig? Jo, bortsett från det självklara när man skulle skära en bit av den medhavda matsäcken så säger den kanske mest om dåtidens undermåliga vallor. Om vädret trilskades med temperaturomslag så kunde isningen under skidorna bli påtaglig och det självklara redskapet för att få undan is och snö var att skrapa ren skidan med knivryggen.

 

skidkniv2 e1644500565653

Frosts patenterade Skidkniv. 

 

Så här på vårkanten i Vasaloppstider är det vanligt med minusgrader vid starten och plusgrader långt före målgång, men också varierande temperatur efter spåret eftersom altituden varierar kraftigt från start till mål. Detta behov resulterade i att Frosts Knivfabrik ungefär 10 år senare, 1933, tog patent på en skidkniv som förutom den skarpa ryggen dessutom hade fingerskydd utformade för att kunna skrapa rent spåret under skidan. Än idag vill jag påstå att en Morakniv är det självklara tillbehöret när du ska göra en skidutflykt, oavsett om du tänker tända en brasa vid fikapausen, öppna ett paket korv eller som på gamla tider rensa skidorna från is och snömodd efter en mindre lyckad vallning.