Morakniv Stories

Till minne av Mors Kochanski 1940-2019

2

Alla som är involverade i bushcraft- och överlevnadsfärdigheter i Nordamerika och Europa känner till Mors Kochanski. Vi står på axlarna av bushcraft-titaner som honom idag.

Född 1940, kommer Mors Kochanski från en familj av polska invandrare i Kanada. Hans liv ägnades åt att lära sig och lära ut bushcraft- och överlevnadsfärdigheter, särskilt i den boreala skogen. Även om han var begränsad i rörlighet, fortsatte han att studera och utöka sina kunskaper om friluftsrelaterade ämnen.

Ordspråket ’Ju mer du vet, desto mindre bär du’ och boken Bushcraft, som ursprungligen hette Northern Bushcraft, blev bibeln för dem som studerar friluftsliv, bushcraft och överlevnad. Hans uppfinningar inkluderar super-skyddet och flip-flop vinschen.

Det är två utmärkande visuella drag som jag automatiskt förknippar med Mors, den svarta baskern och en Morakniv runt hans hals. Han populariserade idén att bära en kniv runt halsen, vilket från allra först bars av ursprungsbefolkningen och sjuksköterskorna som bar sin sax runt halsen på små medicinska transferflygplan.

För att exemplifiera vikten av kniven skriver Mors i artikeln ’vildmarksblad’ för tidningen Field & Stream från 2004 ’Kniven är balanspunkten för överlevnad i bushen. Utan det måste du hålla dig i rörelse. Med den skapar du möjligheten att vila.’

Knivblad som var runt fyra fingrar långa (han använde ofta det svenska ordet lagom), kontinuerliga kurvor, spetsar som kunde göra hål och handtag som ligger bra i handen och indikerar skärkantens riktning skulle vara idealisk.

Morakniv uppfyller alla krav han ställde upp för år sedan, de är lätta att underhålla och prisvärda.

Mors började använda Morakniv på 1980-talet. Han skulle köpa dem från en Edmonton camping outfitter. Under många år valde han klassiska Nr. 1 som hade både rött och orange skaft. Han bar då en mängd olika modeller med plastskaft, mestadels kolstål, tillverkade av Frost och KJE. Han använde flera olika modeller, men den som var mest förknippad med honom var KJE 511.

Det var normalt för honom att modifiera det mesta av sin KJE 511, fingerskyddet sågades av, ryggen slipades för att kunna göra upp eld med tändstål, ett hål i skaftet för att fästa ett snöre ifall kniven tappades i snön och ett hål i skaftet för att fästa en handledslina.

 

3

Exempel på en skräddarsydd KJE 511 Mors knivkälla “Field & Stream magazine, 2004”

 

En annan knivmodell vi kunde hitta honom bära mer regelbundet var Frost 700-serien. Dessutom har några Frost 600 Vikings och Frost/Morakniv Companion setts.

Mors förvärvade senast en Morakniv Eldris. Enligt uppgift var det Eldris som verkligen tilltalade honom. Det var hans favorit framför Kansbol och Garberg.

Hans arv kommer att bevaras i många generationer framöver, inte bara genom hans bok, utan också genom många av hans elever, inklusive Kelly Harlton, Jonathan McArthur och resten av instruktörerna på Karamat Wilderness Ways school och alla instruktörer över hela världen som han undervisade.

 

45634

Några av Mors personliga knivar. På första bilden: Ovanpå en blå Eldris (detta var den sista nya Morakniv han fick); En n.1 svensk civilförsvarsmodell tillverkad av Frost; en n.611 kan inte; Ser ut som ett n.2 Premier private-label tillverkat av KJ Eriksson (Cody Lundin favoriserade också denna Premier-märkta KJE). Foton av Jonathan McArthurhe.