Morakniv Stories

Varför gör inte Morakniv fällknivar?

fallkniv1

Som du säkert känner till vid det här laget har området runt Mora en gedigen erfarenhet av knivtillverkning och aldrig någonsin har de lokala aktörerna gett sig in på tillverkning av fällknivar. Även om Jönssons så kallade tunnkniv och knivslidtillverkaren Rombo-Anders Eriksson-Ström tog fram varsin variant, varav den senare aldrig kom i produktion (se denna prototyp ovan).

 

fallkniv2
Jönssons tunnkniv

 

Traditionellt sett har vi nordbor över lag efterfrågat en rejälare, hållbarare, pålitligare kniv än vad någon fällkniv någonsin kunnat erbjuda. De Nordiska knivarna har ofta varit det självklara universalredskapet och blivit använda till så pass många olika saker att det ansågs nödvändigt med en kniv som hade en sådan bredd att den skulle kunna användas vid allt från redskapstillverkning, byggnadssnickeri, täljning, jakt och fiske, likväl som till slakt och styckning, matlagning och alla möjliga hushållssysslor. Det är den enkla förklaringen till varför vi aldrig har börjat tillverka fällknivar.

I den andra svenska knivstaden Eskilstuna hade man dock en annan inställning och tog därför fram en fällkniv. Den vikbara led där fällkniven ska vikas blir ofrånkomligen en vek punkt som dessutom samlar både damm och ohyra, inte minst bakteriellt sett. Med jämna mellanrum höjs dock frågan även hos oss på Morakniv om vi ändå inte skulle titta på det här med fällknivar och efter att ha åter uppdaterat och genomlyst förutsättningarna har vi lika återkommande avstyrt planerna när vi konstaterat vilken skillnad i maskinpark och andra omständigheter det är frågan om. Senaste gången frågan var uppe på tapeten 2015 resulterade året efter i vår icke fällbara fickkniv – Morakniv Eldris.

 • 13855 Eldris LightDuty Mint Green

  Finns i fler färger

  Eldris LightDuty™ (S)

  219.00 kr inkl. moms
 • 13499 Eldris Burnt Orange

  Finns i fler färger

  Eldris (S)

  299.00 kr inkl. moms
 • 13500 Kniv Eldris with Kit Burnt Orange

  Finns i fler färger

  Eldris med Tändståls-kit (S)

  479.00 kr inkl. moms