Bild67

En enkelbiljett till historien, tack!

För några år sedan hittade jag en Frost 386 med några konstiga markeringar på bladet och slidan. Det fick mig att vilja köpa en och luska ut vad de egentligen betydde. Efter mycket efterforskande växte så småningom en förklaring fram och det visade sig vara vagnsnummer från särskilda tågvagnar på Järnmalmsbanan i norra Sverige.

Companion S skog outdoor m11

En färgsprakande höst

Morakniv Companion (S) har länge varit vår allra mest populära allroundkniv och lagom till höstens intåg drygar vi ut paletten med tre nya fräscha färger. Med inspiration från naturens vackra höstfärger presenterar vi nu Morakniv Companion (S) Olive Green, Burnt Orange och Dala Red.

JMT

Teamwork makes the dream work!

Nästa milstolpe för studenterna i den juniora ledningsgruppen var att medverka vid en strategiworkshop tillsammans med den ordinarie ledningsgruppen och bolagets styrelse. Under en varm augustisol samlades vi i förföriskt vackra Tällberg för genomlysning av breda strategiska frågeställningar, bolagets affärsplan, risker och dess hantering, omvärldsanalys och en mängd andra frågeställningar. Det blev ett lärorikt event där mångårig yrkeserfarenhet ställdes mot nyfikna frågor och värderingar från unga och drivna studenter.

finnanders2

Finn-Anders i Östnor

Finn-Anders Andersson (1848 - 1930) var den förste att etablera en storskalig knivtillverkning i Mora. Han var ett exceptionellt exempel på den entreprenörsanda som då rådde vid den tiden i regionen.

Bild1

Historien bakom namnet Morakniv

Även om ursprunget till begreppet Morakniv är oklart, syftar det på knivar tillverkade i regionen runt Mora. Vi vet inte exakt när och varför de började kalla dem så. Men en av teorierna pekar mot Katrin-Jöns Persson som föddes 1839, ungefär 15 km söder om Mora, och började tillverka knivar på 1870-talet.

Ladda mer...