bladstampel 4 e1627463779465

Kniven i trädet

Morakniv Frosts 5

Knivkunskap

När du lagar mat i köket och hackar grönsaker och sedan ska skrapa ner det uppskurna i salladskålen, ta då alltid för vana att vända på kniven och skrapa med knivryggen. Skrapar du med knivseggen blir den yttersta folietunna delen av knivseggen böjd i sidled och syns tydligt i ett mikroskop. Det är just den delen som ett skärpstål har till uppgift att räta upp.

KJ Eriksson 1954 KJ verkstan Svenska dagbladet m012

Min farfar KJ Eriksson

I oktober 1889 föddes min farfar Krång-Johan Eriksson i byn Östnor strax norr om Mora, den by som senare skulle bli välkänd för bland annat sina knivar. Metallindustrin hade redan då fått fotfäste i bygden och han växte upp i en hantverks- och industrimiljö med goda möjligheter att försörja sig. Johan visade sig tidigt vara intresserad och ha talang för affärer när han redan som 12-åring for till sin storasyster som hade ett kafé bredvid kyrkan där han kunde köpa bullar och bröd för att sedan cykla runt i byarna och sälja dem. Det sägs att han redan då tjänade lika mycket som en vuxen man med stadigvarande arbete.

P1060330

Anders Zorn & Morakniv

Konstnären Anders Zorn är nog rätt välbekant för de flesta svenskar men även känd utomlands då han blev världsberömd för sina porträttmålningar och gjorde sig en förmögenhet på att bl a måla av ett flertal amerikanska presidenter. Att Morasonen Anders Zorn även designade en kniv kanske inte är lika känt.

DJI 0135

Chief Operating Officer till Morakniv

Morakniv AB är en framgångssaga med en mycket positiv utveckling under senare år och idag det ledande knivvarumärket i Norden. Alla produkter är tillverkade i Mora, där det finns en 400 årig lång tradition av knivmakeri. Företaget är fortfarande familjeägt med produktutveckling och tillverkning av knivar som levereras till alla delar av världen. Utanför Norden är Morakniv ett nischvarumärke för de kunniga och kvalitetskrävande knivanvändarna.

DSC0413 Edit e1623851029911

Morakniv söker en Produktions-tekniker

Vill du arbeta i en internationell miljö där vi siktar på en fortsatt tillväxt? Har du lätt att se helheten och förstår att det är VI som gör skillnad? Vi är inne i en spännande fas där utveckling och expansion står i fokus. Hos oss är det nära till beslut och du får möjlighet att vara med och påverka dessa tillsammans med ett glatt och trevligt gäng! Vill du med din erfarenhet vara med på vår resa? Då är det här tjänsten för dig!

Butiken bild

Morakniv Concept Store fyller 5 år!

Under 2021 firar Morakniv 130-års jubileum. Nu är det också dags att fira vår alldeles egna butik, Morakniv Concept Store, som fyller 5 år. Sommaren nalkas och efter en kort nedstängning under pandemin är du nu välkommen att besöka oss igen!

Ulrika Kagevik svvit

Ny kommersiell chef för Morakniv

Ulrika Kagevik har utsetts till Kommersiell chef för Morakniv. Ulrika kommer senast från Kesko – K-Group i Stockholm där hon arbetat som marknadschef och e-Commerce manager.

12310 Brodkniv Classic 1891 Rod Mat Ida Olsson m01

Classic 1891 tar tillfälligt paus i sortimentet

Sedan köksserien Classic 1891 lanserades 2014 har den kommit att bli en favorit hos många knivanvändare. Det högkvalitativa bladet av svenskt rostfritt stål med det klassiskt spolformade skaftet i rödbetsad björk har inte bara använts i fina restaurangkök världen över utan även hemma vid grillfesten och på julbordet. Den karaktäristiska holken med dalavapnet har genom åren förstärkt knivens identitet såväl som varumärket Morakniv.

P1050230 edit 1

Survival Kit for Garberg & Kansbol

Introducerar nya Survival Kit – ett perfekt tillbehör för bushcraft-entusiasten, optimerad och redo för oväntade utmaningar. Survival Kit fästs enkelt på polymerslidan till Morakniv Garberg eller Morakniv Kansbol och fungerar som räddaren i nöden.