English Mitt konto
Meny Stäng
Stipendium Morakniv
Talang och ambassadörskap
För lokala förmågor
När vi firade vårt 120-årsjubileum 2011 instiftades ett stipendium till minne av våra grundare Erik Frost, Krång Johan Eriksson och Lok Anders Mattsson. Det delas årligen ut till en ’vass och skärpt’ person för fortsatt utveckling inom sitt utövande och för ett bra ambassadörskap för Mora. Stipendiet riktar sig till aktiv inom idrott, kultur eller utbildning/forskning som har visat tydlig framgång i sitt utövande. Stipendiet ska användas för att möjliggöra fortsatt utveckling och målmedveten satsning för att nå ytterligare framgång och nå toppnivå inom sitt utövande. Stipendiaten ska ha tydliga kopplingar till Mora och vara en god ambassadör för bygden.
Vår tanke
Med tillverkning av knivar i Mora sedan 1891 vill företaget i grundarnas anda skapa förutsättningar för personer i Moraregionen att utvecklas vidare för att nå ytterligare framgång. Företaget har många i bygden att tacka för sin utveckling under alla år. Med stipendiet vill företaget skapa förutsättningar för talanger och goda ambassadörer knutna till Mora att utvecklas vidare.
Alla är välkomna att nominera kandidater. Ta chansen och nominera din talang och ambassadör i vårt ansökningsformulär här på hemsidan. Ansök senast 30 november 2016. Stipendiaten presenteras i början av 2017 och utses av en jury bestående av: Zornmuseet : Johan Cederlund Siljan Turism: Birgitta Bogren Morakniv: Pia Kadfalk Morakniv: Henk Noback
Tidigare stipendiater
Idrott, kultur, utbildning och forskning

Stipendium Morakniv har delats ut sedan 2011, då skidorienteraren Helene Söderlund blev den första att ta emot den specialdesignade kniven och prischecken som skulle möjliggöra för ytterligare framgångar. Sedan dess har ett flertal goda ambassadörer för Mora-bygden uppmärksammats för sina prestationer.

Helene Söderlund

”Helenes målmedvetna och knivskarpa fokusering har lett till resultat i toppklass i skidvärlden. Detta vittnar om en proffsighet på högsta nivå. Med en stor passion för sporten har nya utmanande mål satts upp. Parallellt med de tuffa idrottsliga målen lyckas Helene även bedriva studier på högsta nivå. Sammantaget gör detta Helene till en god förebild och ambassadör för Mora. Stipendiet avser att uppmuntra och stötta den fortsatta utvecklingen mot toppresultat inom längdskidåkningen och att nå de nya mål som Helene har satt upp.”

Helene Söderlund bor i Mora och tävlar för IFK Mora och har utbildats på Mora skidgymnasium. Inriktningen har varit skidorientering där Helene har vunnit flera EM- och VM-medaljer, bl a VM-guld i långdistans 2011 och VM-guld i stafett 2009. Helene ingår i Team 2015, som är Sveriges utvecklingslandslag i längdskidåkning säsongen 2011/2012 med det långsiktiga målet att prestera i världsklass i OS 2014 och hemma-VM i Falun 2015.

2011
2012
Jonas Thomsson

"Årets stipendiat har både som aktiv och ledare levererat resultat på högsta nivå genom ett brinnande intresse för sin sport. Han har vågat visa vägen och ta ansvar, bland annat genom att vara Moras första proffsspelare i sin idrott och i rollen som sportchef. I sitt utövande har han alltid varit en mycket god ambassadör för Mora och visat omtanke genom att ge tillbaka av sina erfarenheter och kunskaper till moderföreningen
KAIS Mora."

Jonas Thomson är sportchef för KAIS Mora, samtidigt som han spelar innebandy på högsta nivå i SSL. Jonas är uppvuxen i Mora och avslutade sin skoltid med att gå ut Mora Gymnasiums första innebandyklass. Jonas har spelat VM, Svenska Superligan och varit Moras första innebandyproffs genom spel i den schweiziska ligan.

Jonas Buud

”Jonas är en världsstjärna som levererar resultat på högsta nivå i en knivskarp konkurrens och mycket krävande tävlingsmiljöer. Med en genuin glädje för att träna och tävla sätter han hela tiden upp nya och mer utmanande mål att utvecklas mot. Uppvuxen och boende i Mora är det många som kan följa Jonas träningsrundor ute i Mora-terrängen och även vid tävlingar såväl nationellt som internationellt. Jonas är också aktiv i det ideella arbetet inom IFK Mora. Detta i kombination med sin proffsighet och omtanke för bygden gör han till en sann ambassadör för Mora.”

Jonas Buud är uppvuxen och boende i Mora och IFK Mora trogen i hela sin karriär. Med sina resultat inom ultramaraton är han en av Sveriges mest framgångsrika idrottare och friidrottare. Jonas är bland annat trefaldig VM-silvermedaljör 2009, 2010 och 2012 och EM-guldmedaljör 2009 och 2010. I år knep han en mycket meriterande andra plats i det 90 km krävande Comrades Marathon i Sydafrika i konkurrens med den yppersta löpareliten. Senare under sommaren lades en sjunde raka seger i Swiss Alpine Marathon till meritlistan. Jonas innehar även det svenska och nordiska rekordet på 100 km löpning med tiden 6.28.29.

2013
2014
Björn Elgerd

”Björn lever i allra högsta grad upp till Moraknivs värdegrund om Proffsighet, Omtanke och Att våga. Sedan tidig ålder har han på ett tydligt och modigt sätt vågat ställa sig på scenen och vågat underhålla sin omgivning såväl i Mora som i övriga landet. Från att ha inlett sin karriär med att trollbinda unga som gamla i Mora med sina färdigheter har han nu tagit plats på landets större scener och visat prov på sin talang och mod. Uppvuxen i Oxberg utanför Mora är vi många som har kunnat följa Björns utveckling från trolleri till skådespel. Efter studier på teaterhögskola har steget nu tagits till större scener. Hela tiden har hembygden Mora varit en tydlig och positiv del i karriären. Detta i kombination med hans framför allt stora mod – att våga - gör han till en sann ambassadör för Mora och mottagare av årets Stipendium Morakniv.”

Björn är är 25 år och uppvuxen i Oxberg utanför Mora. Han är utbildad vid teaterhögskolan i Luleå och har de senaste åren medverkat i flera uppsättningar på Stockholms Stadsteater, bl a i Karl Gerhard av Irena Kraus och i Ömheten av Jonas Gardell. Han har även haft en av huvudrollerna i Ta av mig, som vann en Teddy för bästa kortfilm vid filmfestivalen i Berlin 2013 och som visades på SVT samma år. Björn kan just nu ses som Birk i Ronja Rövardotter på Stockholms Stadsteater.

Björn Arkö

”Ett genuint och brinnande intresse för musik som bokstavligen ger fantastisk genklang gör att Björn lyfter sig över mängden. Genom att helt orädd och med ett ambitiöst förhållningssätt ständigt anta nya utmaningar tar han ständigt stora kliv framåt i sitt utövande. Gång på gång uppvisar han en enorm talang och förståelse för musiken, vilket utmärkt honom som en av Kungliga Musikhögskolans mest framstående studenter. Sedan uppväxten i Garsås har Björn låtit oss ta del av sin musikaliska begåvning och utveckling. Genom studierna har han blivit än mer erkänd och redo står nu redo för ett professionellt musikliv. I sina många olika projekt och engagemang visar han en ständig vilja att utvecklas, hitta nya uttrycksformer och riktningar i sitt utövande. Förutom saxofonen arbetar han även med klarinett och flöjt. Förutom den goda improvisationsförmågan är han en fenomenal notläsare. Förutom förmågan att trollbinda sin publik som solist är han en tillgång för sina medmusikanter i olika ensembler. Helt enkelt uppvisar Björn med hela sitt utövande professionalitet, vilja och mod. Detta gör honom till en fantastisk ambassadör för Mora och mottagare av årets Stipendium Morakniv.”

Björn är född och uppvuxen i Garsås och studerar idag vid masterutbildningen för jazzmusiker vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har spelat in flertalet skivor och samarbetat med olika musiker och ensembler. 2006 vann han Dalasinfoniettans Musica Akustica och var även den första någonsin att ta emot Lennart Wikströms Jazzstipendium. Förutom ständigt pågående projekt, både med egna grupper och som ”sideman” i ett antal andra, har senast setts i Musica Akustica tillsammans med Dalasinfoniettan.

2015
Hittade du inte vad du letade efter?
Hjälp oss att bli ännu bättre
Tack för att du delar dina tankar!
Kontakt
Information
Våra produkter
Sociala medier