Fröet till vad som blir Morakniv sås 1891 i Frost-Eriks åkdonsfabrik. Han kom senare att kallas Erik Frost och kunde snart se sin knivtillverkningen ta verklig fart.
Nu börjar knivarna från Mora att gå på export. Det handlade om tälj- och slidknivar som spreds i såväl Sverige som världen. Köparna utgjordes främst av gross-, krut- och järnhandlare.
1912 grundade Krång-Johan Eriksson – även kallad KJ – sin egen knivtillverkning i Östnor. Han hade tidigare jobbat hos Frosts, men drog inte helt jämnt med arbetsledningen och blev helt enkelt utkastad. Planen var då att emigrera till USA, men först ville han pröva knivlyckan på egen hand. Tillsammans med en affärspartner grundade han då den knivfabrik som hundra år senare skulle komma att bli en del av Morakniv. Det blev ingen emigration för Krång-Johan.
Under produktnamnet ”Mora-borren” började Bud-Carl Anderssons knivfabrik tillverka de isborrar som snart kom att bli världskända. Kännetecknet för borrarna från Mora var de extremt vassa isborrsskären. Det är också däri – i skärpan – som den gemensamma nämnaren med Morakniv ligger.
Här görs det första av många kommande förvärv, när KJ införlivar Bud Carl Anderssons tillverkning av knivar och isborrar i det egna företaget.
I början av 60-talet valde knivkonkurrenten FM Mattsson att lägga ner sin tillverkning. Istället satsade de fullt ut på tillverkning av kranar - en satsning som minst sagt slog väl ut. I och med detta fanns en hel maskinpark, verktyg och komponenter som skulle avyttras och KJ Erikssons ville mer än gärna förvärva den nedlagda knivtillverkningen. Det fanns inte på kartan för KJ att något av de konkurrerande företagen i bygden skulle dra nytta av FM Mattssons lämningar.
Frosts knivfabrik förvärvas i tre etapper, varav den första sker 1988, då Frosts blir dotterbolag till KJ Eriksson. 2002 och 2005 förvärvar KJ Eriksson AB resterande aktier i Frosts. Först genom att köpa FM Mattssons aktier och sedan genom att bröderna Brask sålde sina kvarvarande poster.
2005 sker den slutgiltiga sammanslagningen av KJ Eriksson och Frosts. Konstellationen byter då företagsnamn till Mora of Sweden för att ytterligare stärka och markera samordningen mellan de två.
I och med hopslagningen av de två företagen blev det än viktigare att ha ett enat starkt varumärke: Morakniv. Arbetet för att övertyga myndigheterna om att godkänna ansökan krävde långt och hårt arbete, innan registreringen äntligen går igenom. Även varumärkena Frosts Mora och Mora ICE registreras.
Det slutgiltiga steget i sammanslagningen av Frosts och Morakniv tas när all produktion samlas i samma lokaler, där KJ Eriksson tidigare huserat. Det är samma plats där fabriken och all tillverkning finns idag.
Nu upphör tillverkningen av kompletta isborrar. Dock fortsätter produktionen av vissa komponenter till borrarna, såsom skären.
Från och med 1 januari heter vårt företag Morakniv AB. Att heta det vi faktiskt tillverkar - knivar från Mora - blir ett naturligt steg i vår utveckling, samtidigt som vi får framhäva stoltheten i vår lokala förankring.