Language English User My Account Emblem
Meny Stäng

Vår produktion

Tillverkad i Mora sedan 1891
Välkommen till fabriken!
En Morakniv är alltid tillverkad i Mora, i fabriken som sedan århundraden ligger i byn Östnor. Det gör att vi har full kontroll över hela tillverkningen, då vi själva står för varje steg i produktionen. Att göra riktigt bra knivar är en komplicerad process. Under de 125 år vi tränat har vi lärt oss en hel del om hur vi kan göra det med bästa tänkbara resultat.
Varje steg i processen, från starten i presshallen till målsnöret i expedieringen spelar sin specifika roll. Vi utvärderar ständigt produktionens olika steg och tittar på hur vi kan bli ännu bättre och mer effektiv. Häng med på en resa genom fabriken, från stål till färdig kniv.
Från stål till kniv
En resa genom vår fabrik

7000 knivblad i timmen

Allt börjar i presshallen. När kniven konstrueras väljer vi det stål som bäst matchar knivens syfte; kolstål, rostfritt stål eller laminatstål. Det stål vi använder till knivbladen kommer till fabriken i stora rullar, förutom laminatstålet som kommer i färdigklippta längder. I presshallen stansar vi sedan de ämnen som så småningom blir knivblad. I presshallen produceras två knivblad i sekunden. På en timme blir det hela 7,000 knivblad! Kraften i pressen är 120 ton.

Presshallen
Härdningen
En välbevarad hemlighet

I härdningen behandlas stålet för att öka hårdheten, segheten och skärpebeständigheten. Vi använder två olika härdugnar: en för rostfritt stål och en för kolstål. Själva härdningsprocessen är en företagshemlighet, då det är just den som ger våra knivar stålets unika kvalitéer - som skärpan, styrkan och flexibiliteten.

Slipade egenskaper

Slipningen ger bladen sin slutgiltiga form genom rygg-, sid- och eggslipning. Hur vi slipar de olika knivmodellerna beror på vilka egenskaper den färdiga kniven ska ha. Varje år slipas fler än 3 miljoner knivar och över 90% av dessa slipas i en robotcell.

Sliperiet
Poleringen
Rakbladsvass finish

Vid poleringen får bladen sin slutliga finish. Först får varje blad en grovpolering, innan den avslutande glansningen ger knivbladet sin riktigt blanka yta. Efter poleringen är bladen rakbladsvassa, vilket kräver stor varsamhet i fortsatt hantering. Vi kontrollerar och dokumenterar skärpan löpande för att garantera att varje Morakniv är riktigt vass. Våra polermaskiner polerar fler än 10,000 knivar varje dag.

Handtag och knivslidor

Vid formsprutorna skaftas knivar både manuellt och automatiskt. Här formsprutas även knivslidorna. Den flytande massan värms till över 200°C och sprutas sedan in i ett formverktyg där den kyls ner och får stelna.

Formsprutningen
Träskaftningen
Hantverket lever vidare

Alla knivar med träskaft monteras för hand - precis som vid starten 1891. Den klassiska röda kniven får sitt skaft här, liksom våra slöjdknivar, hovknivar och de populära köksknivarna i serien Classic 1891. De handskaftade knivarna står för ca 10% av vår tillverkning. I huvudsak limmas skaftet vid knivbladet, medan det på vissa modeller nitas fast.

Egglund & Gabriel levererar

I våra automatiska produktionsceller - "Egglund" och "Gabriel" - hanteras flera av våra hantverks- och friluftsknivar. Skaften tillverkas av olika polymer, vilket gör att handtaget får en hård kärna med mjukt friktionsgrepp runtom. Resultatet är robusta knivar, som ligger både säkert och behagligt i handen. Maxkapaciteten ligger på 980 knivar i timmen.

Robotarna
Paketering
Anpassade förpackningslösningar

Våra förpackningar är designade och konstruerade efter våra kunders önskemål och vi jobbar med alltifrån butiks- och presentförpackningar till multipack och displayställ. Efter att knivarna har packats lagerläggs de i väntan på leverans. Detta kräver noggrann planering. Våra mest populära knivar placeras strategiskt för att snabbt kunna hämtas när en kund lägger sin order. Allt för att förbättra vår service, tillika vår förmåga att leverera i tid.

På väg till dig

Vi växer så det knakar och hela 65% av våra knivar går på export. Från fabriken i Mora skickar vi svenska knivar till fler än 55 länder världen över!

Leverans
Kontakt
Information
Våra produkter
Sociala medier
Vår produktion