Language English User My Account Emblem
Meny Stäng

Jögge Sundqvist

Slöjdkonstnären surolle
Med hantverket i blodet
Jögge Sundqvist - eller surolle som han kallas - är hantverkare ut i fingerspetsarna. Som slöjdare och träslöjdskonstnär har han gjort sig känd för sina maffiga utsmyckningar och vackra snidade föremål. Han mejslar fram pallar, stolar, knivar, skåp, skedar och tråg, tavletter, skulpturer och ordtavlor.
Inte minst har hans slöjdshow "Rhytm and slöjd" fått stor uppmärksamhet. Själv beskriver han den som en föreställning om "trä, svett och spånor". När han till tonerna av hög rockmusik och formger kvällens konstverk live på scenen är det inte konstigt att publiken är både trollbunden och hänförd.
Fjärde generationens slöjdare
Jögge Sundqvists värld är slöjden. Har är slöjdare i fjärde generationen och fostrad i den svenska hemslöjdsrörelsen. När han beskriver sin verksamhet berättar han om de fyra hörnstenarna, hans största tillgångar, vilka ligger till grund för det dagliga arbetet: Materialet, verktygen, traditionen och folkkonsten. Vad gäller verktygen tycker han att det är lite av ett lotteri att få tag i en riktigt bra täljkniv.
Jögge & Morakniv
"Det är nog få som förstår hur svårt det är att få tag i en riktigt bra täljkniv, en som är väl avvägd i hårdhet, seghet och mjukhet i förhållande till eggvinklar. Morakniv står sig bäst i konkurrensen. Jag använder en själv dagligen och skaftar dem också själv. Visserligen har jag några andra handsmidda knivar, men det är Morakniv jag vill ha", säger Jögge.
Håller du med Jögge?
Testa våra slöjdknivar

Att välja slöjdkniv

När skaparlusten faller på
Kontakt
Information
Våra produkter
Sociala medier
Jögge Sundqvist