Pressmeddelanden

Morakniv är
Årets Exportföretag 2021 i Dalarna

13911 13914 13915 Survival Kit for Kansbol Garberg Outdoor m09

Dalarna Business har utsett Morakniv till Årets Exportföretag 2021 i Dalarna. Utnämningen skedde vid den årliga Stjärngalan som arrangeras av Dalarna Business. Varje år nominerar Dalarna Business företag till flera olika tävlingskategorier där nu alltså Morakniv drog det längsta strået i den prestigefulla exportkategorin.

Juryn, bestående av representanter från Almi GävleDala, Dalarna Science Park, KPMG, AB Kuggteknik, SSAB, Visit Dalarna och Åkerströms, motiverade beslutet såhär:

”Trots överfull produktion härdade man ut och företaget finslipar nu på byggplanerna för att möta framtidens behov. Plast byts mot trä, vilket bidragit till att erövra nya kunder i premiumsegmentet världen över. Ett företag som är vasst i dubbel bemärkelse.”

Johan Burtus, VD på Morakniv, är mycket stolt över utnämningen. ”Trots utmaningen med kraftig tillväxt i tider av en global pandemi, har vi klarat att leva upp till våra kunders förväntningar. Vår exportandel står sig fortsatt stark och utgör merparten av vår försäljning. Jag vill rikta ett innerligt och varmt tack till mina kollegor som gjort det här möjligt.”

För mer information, besök Dalarna Business eller Stjärngalan.

 

En Morakniv är alltid tillverkad i Mora

Resan för Morakniv börjar 1891 när Frost-Erik Erson återvände hem till byn Östnor i Mora efter fyra år i Nordamerika. När han startade sin åkdonsfabrik såddes det första fröet till det som så småningom skulle bli företaget och varumärket Morakniv som vi känner det idag.

I början tillverkade Frost-Erik endast knivar för fabrikens interna bruk, men produktionen skulle snart komma att växa och allt fler knivar kan skickas ut i såväl Sverige som världen. Idag omsätter Morakniv närmare 220 Mkr varav över 70% säljs utanför Sverige.