Pressmeddelanden

Morakniv firar 130-års jubileum

Frosts knivfabrik i 1904 bild från foto sv

Under 2021 firar Morakniv 130-års jubileum. Sedan 1891 har vi tillverkat hållbara knivar av högsta kvalitet. Någonting som ligger oss varmt om hjärtat. Vi står nu redo att ta oss an en ny era med förhoppning om att skapa fler minnesvärda stunder, tillsammans med dig.

I området runt Mora finns en lång tradition av knivmakeri. Vår resa började när Frost-Erik Erson grundade en åkdonsfabrik som också tillverkade knivar för verkstadens interna bruk. Vid den tiden gällde det att hushålla med resurser och att ta tillvara på överblivet material från produktionen sågs mer eller mindre som en självklarhet. Något som senare skulle visa sig vara en framgångsrik affärsidé.

Sedan dess har vår kunskap berikats och med en passion för hantverket har vi fortsatt tillverka knivar till knivanvändare världen över. En Morakniv är alltid tillverkad i Mora, i vår fabrik i den lilla byn Östnor, där den alltid funnits.

”Tänk att 130 år har gått. Jag har sprungit i fabriken sedan barnsben och sett utvecklingen i familjeföretaget på nära håll och jag kan bara konstatera att det varit en fantastisk resa. Under mina 61 år har vi gått från att ha en mer eller mindre manuell produktion till en högteknologisk modern automatiserad sådan. Genom åren har vi också gjort flera ikoniska knivar så som vår rödskaftade klassiska Morakniv, scoutknivarna samt alla olika hantverksknivar och fler kommer det att bli.” säger Thomas Eriksson, delägare och produktspecialist på Morakniv.

Samtidigt som Morakniv firar 130-års jubileum fyller den ikoniska kniven Mora 2000 trettio år. Som en hyllning till den legendariska kniven lanserar vi nya Mora 2000 (S) Anniversary Edition. Denna karaktäristiska jubileumsutgåva, graverad med åren Morakniv 1891 – 2021, är ett måste för friluftsentusiastens nästa äventyr.

För att uppmärksamma det speciella året presenterar vi stolt en ny webbsida för vårt jubileum. Ta del av firandet på 130.morakniv.se!