Pressmeddelanden

Morakniv nominerad till Årets Exportföretag i Dalarna!

19 02 12 Fabriksbilder 6016 x 4016 43 1 e1638366181190

Morakniv har, som ett av fyra företag, nominerats i kategorin Årets Exportföretag 2021 av föreningen Dalarna Business. Det vinnande bidraget offentliggörs på Stjärngalan i januari 2022.

Kriterier för nomineringen är bland annat att företaget ska ha en kommunicerad och långsiktig strategi med målmedveten exportsatsning och där exportaffärer utgör en betydande del av den totala omsättningen. Vidare ska företaget ha sin bas och huvudkontor i Dalarna.

Juryns motivering lyder, ”Med huvudet på skaft och en slipad strategi för produktion i Dalarna, har företaget vuxit vidare under pandemin. Made in Sweden och ett skarpt varumärke är av stor vikt när man erövrar nya marknader och kunder.”

”Nomineringen av Morakniv är resultatet av ett gediget arbete utfört av många engagerade medarbetare. Vi har under många år aktivt och med framgång bearbetat olika exportmarknader med såväl egen personal som genom noga utvalda partners. Oavsett om vi står som vinnare vid Stjärngalan är den här nomineringen ett kvitto på vår framgång” säger Johan Burtus, VD på Morakniv.

Dalarna Business verkar för ett ännu starkare näringsliv i Dalarna och skapar förutsättningar för företagare och företagsledare i Dalarna att träffas. En viktig uppgift för Dalarna Business är att skapa förståelse för företagandets betydelse för en stark och stabil samhällsutveckling.

 

En Morakniv är alltid tillverkad i Mora
Resan för Morakniv börjar 1891 när Frost-Erik Erson återvände hem till byn Östnor i Mora efter fyra år i Nordamerika. När han startade sin åkdonsfabrik såddes det första fröet till det som så småningom skulle bli företaget och varumärket Morakniv som vi känner det idag.

I början tillverkade Frost-Erik endast knivar för fabrikens interna bruk, men produktionen skulle snart komma att växa och allt fler knivar kan skickas ut i såväl Sverige som världen. Idag omsätter Morakniv närmare 220 Mkr varav över 70% säljs utanför Sverige.