Fraktregion
Fri frakt från 500kr/50€Säkra betalningarStripe | PayPal | Klarna | SwishKnivar tillverkade i Mora, Sverige

Ny VD i Morakniv AB

Image of Johan Burtus 4

Styrelsen för Morakniv AB har utsett Johan Burtus till ny verkställande direktör i Morakniv AB. Johan Burtus tillträder den 1 februari 2021.

Med Johan kommer Moraknivs resa ut i världen fortsätta i än högre takt än tidigare”, säger Pierre Bengtsson, styrelseordförande Morakniv AB.

Jag är glad för det förtroende styrelsen visar mig och det ska bli oerhört roligt och spännande, men också utmanande, att återvända till Mora för att bli VD för Morakniv. Det har gått över två decennier sedan jag lämnade Mora för att studera och göra karriär på annat håll. Nu känner jag dock att det är dags att vända hem och ge något tillbaka till den bygd där jag växte upp”, säger Johan Burtus och fortsätter: ”Det här är egentligen lite av en dröm. Morakniv är ett starkt varumärke med bra och välkända produkter, både i Sverige och internationellt. Kombinationen av att leda ett anrikt och välkänt företag som Morakniv och att dessutom få bo och verka i Mora, med närhet till det mesta som jag värdesätter i livet, känns helt fantastiskt.

Tittar vi framåt har vi en utmanande resa framför oss med förväntningar på fortsatt tillväxt, ökad fart i vår internationella expansion samt en uthållig lönsamhet. Här tar jag med viktiga erfarenheter från internationell handel, effektivisering av tillverkning och logistik samt varumärkesbyggande och positionering”, fortsätter Johan och avslutar med en reflektion kring ledarskap: ”Jag tar också med mig viktiga lärdomar från olika ledarskapssituationer världen över i vår strävan att vara Moras mest attraktiva arbetsgivare.

Kort bakgrundsbeskrivning av Johan Burtus

Johan är född och uppvuxen i Vattnäs utanför Mora. Efter en gymnasieutbildning inom maskinteknik arbetade Johan främst inom IT och tillverkningsindustrin innan han lämnade Dalarna strax innan millennieskiftet. Därefter följde en närmare 15 år lång karriär i den finska börsnoterade stålkoncernen Rautaruukki, som till stor del numera gått upp i svenska SSAB. I Rautaruukki ansvarade Johan bland annat för IT-utveckling, digitala strategier samt projektledning för nationella och globala förändringsprojekt.
Han har också drivit projekt för att förbättra och effektivisera förlusttyngda verksamheter (s.k. turnaround) samt varit med om såväl etablering som avveckling av bolag och tillverkande enheter. Johan har tillbringat en betydande del av sin karriär utomlands, bland annat med utlandsplaceringar i Polen, Finland och Kina. Han har under flera år drivit egen konsultverksamhet och hjälpt kunder, främst i Asien, med nyetableringar och frågor rörande ledarskap och teamutveckling. Johan kommer senast från en tjänst som VD för Willab AB, ett privatägt bolag verksamt inom lantbruk, djurhälsa och hästsport. I samband med tillträdet på Morakniv kommer Johan flytta från Skåne till Dalarna.

En Morakniv är alltid tillverkad i Mora.

Resan för Morakniv börjar 1891 när Frost-Erik Erson återvände hem till byn Östnor i Mora efter fyra år i Nordamerika. När han startade sin åkdonsfabrik såddes det första fröet till det som så småningom skulle bli företaget och varumärket Morakniv som vi känner det idag.
I början tillverkade Frost-Erik endast knivar för fabrikens interna bruk, men produktionen skulle snart komma att växa och allt fler knivar kan skickas ut i såväl Sverige som världen. Idag omsätter Morakniv närmare 220 Mkr varav över 70% säljs utanför Sverige.