FAQ

Här hittar du svar på vanliga frågor.

Betalning

Våra rabattkoder är tidsbestämda och det kan hända att den aktuella koden blivit inaktuell. Det kan också hända att koden gäller specifika varor eller under vissa förutsättningar som din kundkorg behöver uppfyllas. Vissa koder går heller inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller rabattkoder. Kontakta kundtjänst vid eventuella frågetecken.

Det kan ibland vara möjligt. Kontrollera vilka förutsättningar som gäller för just din rabattkod.

Idag accepterar vi endast kortbetalning. Följande kort accepteras: Visa, Mastercard, American Express, Discover & Diners, China Unionpay, JCB & Cartes Bancaires.

Du kan bara handla från morakniv.se som privatperson. Om du är företagare och vill lägga en större order, kontakta: order@morakniv.se

Leverans

Fri frakt gäller för beställningar över 500 SEK inom Sverige. Vid beställningsvärde under 500 SEK tillkommer en fast fraktkostnad om 80 SEK för leverans inom Sverige.

För fraktkostnader till andra länder, läs mer i våra Köpvillkor.

Paketet ligger kvar i cirka 14 dagar från ankomstdagen hos ditt ombud. Under den tiden kommer du att få aviseringar från speditören via SMS och/eller e-post. Om paketet inte hämtas, returneras det tillbaka till oss.

Hämtar du inte ut din beställning går paketet tillbaka till oss på retur som outlöst paket. Du debiteras då 250 kronor för alla omkostnader som ett icke-utämtat paket medför. Kom ihåg att ett outlöst paket inte räknas som nyttjande av ångerrätten.

Har ditt paket fått en transportskada är det viktigt att du behåller allt emballage och innehåll, så att vi vid behov kan besiktiga det. Kontakta sedan vår kundtjänst via mejl. Skriv att det gäller en transportskada och bifoga gärna en bild av skadan.

Vill du att beställningen levereras till annan adress än din egen fyller du först i dina egna adressuppgifter under ”Faktureringsadress”. Därefter klickar du på alternativet ”Leverera till annan adress?” och fyller i adressen dit paketet ska skickas. Tänk bara på vilka kontaktuppgifter du anger för telefon/e-post – det är dit aviseringen för beställningen kommer att skickas.

Vi levererar till följande länder:

 • Cypern
 • Danmark (utom Grönland och Färöarna)
 • Estland
 • Finland (utom Åland)
 • Frankrike
 • Grekland
 • Irland
 • Italien
 • Kanada
 • Kroatien
 • Lettland
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Malta
 • Nederländerna
 • Polen
 • Portugal
 • Rumänien
 • Slovakien
 • Slovenien
 • Spanien (utom Kanarieöarna)
 • Tjeckien
 • Tyskland
 • Ungern
 • Österrike
 • Island
 • Norge (utom Svalbard)
 • Schweiz
 • USA

För mer information om beställningar utanför Sverige, läs gärna våra Köpvillkor.

Du kan använda vår tjänst “Hitta återförsäljare” här. Observera att det finns återförsäljare som inte är med på kartan. Om du endast hittar en distributör i ditt land hänvisar vi till denne för information om återförsäljare.

Om du vill returnera en vara köpt i vår webbshop måste produkten vara oanvänd och i originalförpackning. Vid en eventuell retur ska du alltid kontakta oss först. Skicka ett mejl till shop(at)morakniv.se. Uppge ditt ordernummer och vilken produkt det rör sig om.

Vid retur står du som köpare för returfrakten. När du kontaktar vår kundservice för att göra en retur har du möjlighet att få en returfraktsedel av dem. Vi rekommenderar att du använder denna fraktsedel. Vid användande av vår fraktsedel dras 99 kr av på det belopp som återbetalas för returen.

Du kan även köpa eget porto, men observera att paketet måste vara spårbart och levereras fram till dörren (Kan ej skickas som ”Rekommenderat brev”).

Inom Sverige kostar frakten 75 kronor. Om du handlar för mer än 500 kronor gäller fri frakt. För andra länder, läs om fraktkostnader i våra Köpvillkor.

Min beställning

Som kund har du ångerrätt i 14 dagar. Tiden gäller från den dag du mottagit dina varor. Vill du utnyttja ångerrätten ber vi dig via mejl kontakta vår kundservice på shop(at)morakniv.se. Produkterna ska vara i originalförpackning och ej vara öppnade eller använda. För fullständiga regler och anvisningar kan du läsa våra Köpvillkor.

Varje genomförd och godkänd beställning genererar per automatik en orderbekräftelse som skickas till dig via mejl. Den vanligaste anledningen till att en orderbekräftelse uteblir är att man i samband med beställningen har råkat uppge en felaktig mailadress. Känner du dig osäker, kontakta gärna vår kundtjänst.

Knivvård och rost

Ja. Om kniven förvaras i påfrestande miljöer kommer stålet att korrodera, även om det sker väldigt långsamt.

När en kniv blir slö är den vanligaste orsaken att råeggen viker åt det ena eller andra hållet. Skärpstålet används alltså för att resa råeggen igen, så att den blir rak och därmed också så vass som möjligt. Vårt skärpstål är ett smidigt polerstål som ger knivseggen maximal skärpa genom att rikta upp kanten. Det finns en grövre sida på stålet som används för slipning när eggen är mer sliten. Kom ihåg att alltid avsluta skärpningen med den finare, polerade sidan. För att skärpa kniven, dra lätta drag med kniveggen mot skärpstålet med en 15-20 graders vinkel. Växla mellan båda sidorna av kniven. Kniven bör hållas mot skärpstålet i samma vinkel som eggens yttersta topp är slipad i, samtidigt som den dras i samma vinkel hela vägen från bakre delen till spetsen på bladet. Trycket mot stålet kan, om eggen är mycket skadad, vara relativt hårt för att orka trycka tillbaka detta för att sedan gradvis minskas till en fjäderlätt strykning vid det sista draget.

Diska kniven i varmt vatten med en mjuk tvättsvamp innan du använder den första gången. Skär aldrig i ben, fryst mat, porslin, glas eller andra hårda material. Speciellt den tunnaste delen har då lätt att ta skada. Diska inte knivarna i diskmaskin. Det aggressiva maskindiskmedlet kommer fara väldigt illa med bladet, göra eggen slö och skada trähandtaget. Undvik att rester av syrliga livsmedel (t.ex. citron, lime, apelsin, grapefrukt, tomat) finns kvar på bladet under längre tid. Var noga med att rengöra och torka kniven ordentligt när du använt den. Att lämna kniven blöt eller för fuktig kan resultera i missfärgningar. När du använder kniven, skrapa inte eggen mot skärbrädan då det gör kniven slö. Använd hellre bladryggen för att skrapa livsmedlet av skärbrädan.

Det beror på vad du har att tillgå. För mer avancerade användare kan en slipmaskin från TORMEK vara ett alternativ (de har också många informativa videoklipp på YouTube). Ute på fältet är det enkelt och smidigt att ha med ett eller flera diamantbrynen av olika styrka. Avsluta sedan med att dra kniven mot baksidan av ditt läderbälte.

Tändstål

För att förhindra tändstålet från att bli ojämnt eller vågigt, ungefär som på en tvättbräda, kan du prova att dra kniven mot stålet i olika vinklar när du ska tända elden. Det kan bidra till att vågorna försvinner.

Du behöver ha en viss acceleration i rörelsen eftersom gnistorna bara brinner en kort tid. Det är viktigt att den största delen av brinntiden är på det tändämne du vill använda för att starta elden, så att det inte bladryggen ”brinner” alltför länge. Om du slår an gnistorna för långsamt, kan en slags svetsning dyka upp på bladryggen. Det här kan då nöta ner och skada knivryggens skarpa kant, vilket resulterar i att den blir mjukare och slöare. Det är dock relativt enkelt att justera med ett diamantbryne som du drar ett par gånger över bladryggen.

Dras knivryggen mot tändstålet för långsamt brinner större delen av ”hyvelspånet” vid knivryggen istället för att flyga iväg och tända brasan. Flisorna som hyvlas bort har en brinntid och man vill försöka få som mest värme att avges där elden ska tändas – och minst värme vid knivryggen. Ur knivryggens synvinkel blir det annars som att utsättas för en svetslåga och då kan det yttersta hörnet bli något anlöpt. Om du har ett diamantbryne kan du dra några enkla drag utefter eller tvärs över knivryggen, för att den ska vara med i matchen igen.

Miljö

En ekologisk, ekonomisk och socialt hållbar utveckling är ledstjärnor för vår produktion. Det är vårt sätt att visa omtanke om världen vi lever med. Vi försöker arbeta för att säkerställa att vi använder våra material och jordens gemensamma tillgångar på ett så genomtänkt sätt som möjligt.  Istället handlar det om ett kontinuerligt arbete för att minimera vår miljöpåverkan. Vi försöker ständigt hitta områden för förbättringar, där vi kan effektivisera våra arbetsprocesser till fördel för både vår egen arbetsmiljö och vår gemensamma globala miljö. Vi prioriterar användningen av förnyelsebara och återanvändbara material. Läs mer på vår sida om hållbarhet.

Ja. Vi är certifierade enligt kvalitetsstandarderna ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015.

Hitta återförsäljare

Hitta din butik