FAQ
FAQ
Här hittar du svar på vanliga frågor.
Här hittar du svar på vanliga frågor.
Betalning & Leverans
Vi erbjuder säkra betalningar med:
Kortbetalning med Visa, American Express, Mastercard och Discover.
Swish, Klarna och Paypal.
Fri frakt gäller för beställningar över 500 SEK inom Sverige. Vid beställningsvärde under 500 SEK tillkommer en fast fraktkostnad om 80 SEK för leverans inom Sverige.
För fraktkostnader till andra länder, läs mer i våra Köpvillkor.
Paketet ligger kvar i cirka 14 dagar från ankomstdagen hos ditt ombud. Under den tiden kommer du att få aviseringar från speditören via SMS och/eller e-post. Om paketet inte hämtas, returneras det tillbaka till oss.
Hämtar du inte ut din beställning går paketet tillbaka till oss på retur som outlöst paket. Du debiteras då 250 kronor för alla omkostnader som ett icke-utämtat paket medför. Kom ihåg att ett outlöst paket inte räknas som nyttjande av ångerrätten.
Har ditt paket fått en transportskada är det viktigt att du behåller allt emballage och innehåll, så att vi vid behov kan besiktiga det. Kontakta sedan vår kundtjänst via mejl. Skriv att det gäller en transportskada och bifoga gärna en bild av skadan.
Vill du att beställningen levereras till annan adress än din egen fyller du först i dina egna adressuppgifter under ”Faktureringsadress”. Därefter klickar du på alternativet ”Leverera till annan adress?” och fyller i adressen dit paketet ska skickas. Tänk bara på vilka kontaktuppgifter du anger för telefon/e-post – det är dit aviseringen för beställningen kommer att skickas.
Vi levererar till följande länder:
- Cypern
- Danmark (utom Grönland och Färöarna)
- Estland
- Finland (utom Åland)
- Frankrike
- Grekland
- Irland
- Italien
- Kanada
- Kroatien
- Lettland
- Litauen
- Luxemburg
- Malta
- Nederländerna
- Polen
- Portugal
- Rumänien
- Slovakien
- Slovenien
- Spanien (utom Kanarieöarna)
- Tjeckien
- Tyskland
- Ungern
- Österrike
- Island
- Norge (utom Svalbard)
- Schweiz
- USA
För mer information om beställningar utanför Sverige, läs gärna våra Köpvillkor.
Du kan använda vår tjänst “Hitta återförsäljare” här. Observera att det finns återförsäljare som inte är med på kartan. Om du endast hittar en distributör i ditt land hänvisar vi till denne för information om återförsäljare.
Om du vill returnera en vara köpt i vår webbshop måste produkten vara oanvänd och i originalförpackning. Vid en eventuell retur ska du alltid kontakta oss först. Skicka ett mejl till shop(at)morakniv.se. Uppge ditt ordernummer och vilken produkt det rör sig om.
Vid retur står du som köpare för returfrakten. När du kontaktar vår kundservice för att göra en retur har du möjlighet att få en returfraktsedel av dem. Vi rekommenderar att du använder denna fraktsedel. Vid användande av vår fraktsedel dras 99 kr av på det belopp som återbetalas för returen.
Du kan även köpa eget porto, men observera att paketet måste vara spårbart och levereras fram till dörren (Kan ej skickas som ”Rekommenderat brev”).
Inom Sverige kostar frakten 75 kronor. Om du handlar för mer än 500 kronor gäller fri frakt. För andra länder, läs om fraktkostnader i våra Köpvillkor.
Våra rabattkoder är tidsbestämda och det kan hända att den aktuella koden blivit inaktuell. Det kan också hända att koden gäller specifika varor eller under vissa förutsättningar som din kundkorg behöver uppfyllas. Vissa koder går heller inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller rabattkoder. Kontakta kundtjänst vid eventuella frågetecken.
Order, Retur & Reklamation
Varje genomförd och godkänd beställning genererar per automatik en orderbekräftelse som skickas till dig via mejl. Den vanligaste anledningen till att en orderbekräftelse uteblir är att man i samband med beställningen har råkat uppge en felaktig mailadress. Känner du dig osäker, kontakta gärna vår kundtjänst.
Som kund har du ångerrätt i 14 dagar. Tiden gäller från den dag du mottagit dina varor. Vill du utnyttja ångerrätten ber vi dig via mejl kontakta vår kundservice på shop(at)morakniv.se. Produkterna ska vara i originalförpackning och ej vara öppnade eller använda. För fullständiga regler och anvisningar kan du läsa våra Köpvillkor.
Tråkigt att höra att du upplever att du behöver reklamera någonting. Vänligen läs igenom vad som gäller kring garantin här.
Produktinformation
Det finns inga vedertagna uppgifter på hur mycket en speciell Morakniv är värd. Om inte annat kanske kniven har ett fint emotionellt värde för dig.
Priset på en Morakniv kan variera beroende på flera faktorer, inklusive materialkvalitet, tillverkningsmetoder, designkomplexitet och eventuella extra funktioner eller detaljer. Billigare knivar kanske använder enklare material och tillverkningsmetoder medan dyrare knivar kan använda högkvalitativa material och ha mer detaljerad design eller specialfunktioner.
Morakniv designar våra knivar att användas av både vänster- och högerhänta användare.
Ja, alla Moraknivar levereras med en vass egg.
En allroundkniv har inget specifikt användningsområde så som exempelvis en friluftskniv är på vandringen. Det innebär dock inte att en allroundkniv inte kan användas, tvärtom så kan den användas till många olika aktiviteter.
Våra träskaftade knivar består av antingen björk, ask eller masurbjörk.
Märkningen NSF återfinns på våra slaktknivar och är ett amerikanskt certifikat som intygar att produkten har certifierats av en av de mest uppskattade oberoende certifieringsorganisationerna.
Den här kniven är för bygg- och hantverksarbete. Det innebär att vi har prioriterat en skarp och hållbar egg tillsammans med ett stadigt grepp, vilket innebär att bladryggens utseende inte fått lika stort utrymme. Om du använder våra bygg- och hantverksknivar i andra sammanhang än de avsedda, kom ihåg att de flesta av dem har denna oslipade och polerade bladrygg. De kan alltså inte användas tillsammans med tändstål.
Det är svårt att sätta en specifik åldersgräns, istället rekommenderar vi att föräldrar gör en egen bedömning för bästa möjliga resultat. Ha alltid uppsikt över minderåriga som använder kniv samt lämna aldrig barn ensamma runt eller med knivar.
Våra Scoutknivar är speciellt framtagna för mindre händer och är utrustade med dubbla fingerskydd, ett läderfodral och mindre skaft för mindre händer. Upptäck våra Scoutknivar här.
Ha alltid uppsikt över minderåriga som använder kniv samt lämna aldrig barn ensamma runt eller med knivar.
Knivvård och rost
Ja. Om kniven förvaras i påfrestande miljöer kommer stålet att korrodera, även om det sker väldigt långsamt.
När en kniv blir slö är den vanligaste orsaken att råeggen viker åt det ena eller andra hållet. Skärpstålet används alltså för att resa råeggen igen, så att den blir rak och därmed också så vass som möjligt. Vårt skärpstål är ett smidigt polerstål som ger knivseggen maximal skärpa genom att rikta upp kanten. Det finns en grövre sida på stålet som används för slipning när eggen är mer sliten. Kom ihåg att alltid avsluta skärpningen med den finare, polerade sidan. För att skärpa kniven, dra lätta drag med kniveggen mot skärpstålet med en 15-20 graders vinkel. Växla mellan båda sidorna av kniven. Kniven bör hållas mot skärpstålet i samma vinkel som eggens yttersta topp är slipad i, samtidigt som den dras i samma vinkel hela vägen från bakre delen till spetsen på bladet. Trycket mot stålet kan, om eggen är mycket skadad, vara relativt hårt för att orka trycka tillbaka detta för att sedan gradvis minskas till en fjäderlätt strykning vid det sista draget.
Diska kniven i varmt vatten med en mjuk tvättsvamp innan du använder den första gången. Skär aldrig i ben, fryst mat, porslin, glas eller andra hårda material. Speciellt den tunnaste delen har då lätt att ta skada. Diska inte knivarna i diskmaskin. Det aggressiva maskindiskmedlet kommer fara väldigt illa med bladet, göra eggen slö och skada trähandtaget. Undvik att rester av syrliga livsmedel (t.ex. citron, lime, apelsin, grapefrukt, tomat) finns kvar på bladet under längre tid. Var noga med att rengöra och torka kniven ordentligt när du använt den. Att lämna kniven blöt eller för fuktig kan resultera i missfärgningar. När du använder kniven, skrapa inte eggen mot skärbrädan då det gör kniven slö. Använd hellre bladryggen för att skrapa livsmedlet av skärbrädan.
Det beror på vad du har att tillgå. För mer avancerade användare kan en slipmaskin från TORMEK vara ett alternativ (de har också många informativa videoklipp på YouTube). Ute på fältet är det enkelt och smidigt att ha med ett eller flera diamantbrynen av olika styrka. Avsluta sedan med att dra kniven mot baksidan av ditt läderbälte.
Vi avråder starkt från att maskindiska alla sorters knivar på grund av hur de reagerar negativt på diskmedel. Vi rekommenderar handdisk med ett snällt diskmedel för både kniv och miljö under rinnande ljummet vatten.
Tillbehör & Tändstål
Våra tillbehör erbjuder fler möjligheter för den som vill få ut det lilla extra av sin kniv. Upptäck alla våra tillbehörsprodukter här.
För att förhindra tändstålet från att bli ojämnt eller vågigt, ungefär som på en tvättbräda, kan du prova att dra kniven mot stålet i olika vinklar när du ska tända elden. Det kan bidra till att vågorna försvinner.
Du behöver ha en viss acceleration i rörelsen eftersom gnistorna bara brinner en kort tid. Det är viktigt att den största delen av brinntiden är på det tändämne du vill använda för att starta elden, så att det inte bladryggen ”brinner” alltför länge. Om du slår an gnistorna för långsamt, kan en slags svetsning dyka upp på bladryggen. Det här kan då nöta ner och skada knivryggens skarpa kant, vilket resulterar i att den blir mjukare och slöare. Det är dock relativt enkelt att justera med ett diamantbryne som du drar ett par gånger över bladryggen.
Dras knivryggen mot tändstålet för långsamt brinner större delen av ”hyvelspånet” vid knivryggen istället för att flyga iväg och tända brasan. Flisorna som hyvlas bort har en brinntid och man vill försöka få som mest värme att avges där elden ska tändas – och minst värme vid knivryggen. Ur knivryggens synvinkel blir det annars som att utsättas för en svetslåga och då kan det yttersta hörnet bli något anlöpt. Om du har ett diamantbryne kan du dra några enkla drag utefter eller tvärs över knivryggen, för att den ska vara med i matchen igen.
Våra tändstål tål att användas ungefär 2000 gånger innan prestandan faller.
Anledningen är att enligt amerikansk lagstiftning som i delstaten Kalifornien har bestämt att alla produkter med detta material och funktion ska bära en varningsstämpel kallad ‘Prop 65’.
För att kunna använda tändstål med en kniv behövs en speciell knivslipad rygg, alltså på motsatt sida av kniveggen.
Absolut, kul att kitet kan komma till användning på fler produkter!
Hållbarhet & Miljö
En ekologisk, ekonomisk och socialt hållbar utveckling är ledstjärnor för vår produktion. Det är vårt sätt att visa omtanke om världen vi lever med. Vi försöker arbeta för att säkerställa att vi använder våra material och jordens gemensamma tillgångar på ett så genomtänkt sätt som möjligt. Istället handlar det om ett kontinuerligt arbete för att minimera vår miljöpåverkan. Vi försöker ständigt hitta områden för förbättringar, där vi kan effektivisera våra arbetsprocesser till fördel för både vår egen arbetsmiljö och vår gemensamma globala miljö. Vi prioriterar användningen av förnyelsebara och återanvändbara material. Läs mer på vår sida om hållbarhet.
Ja. Vi är certifierade enligt kvalitetsstandarderna ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015.
Köpa en Morakniv
Tråkigt att höra, tyvärr erbjuder vi inte den möjligheten just nu.
Kul att du är på jakt efter en morakniv! Utöver Morakniv Concept Store i Mora säljs våra produkter i hundratals butiker världen över och beroende på vilken typ av kniv du är ute efter så kan utbudet av knivmodeller skilja sig en del hos olika återförsäljare.
Här hittar du några av våra återförsäljare.
Utöver vår egen Morakniv Concept Store (inte outlet) i Mora finns en officiell Morakniv outlet i Nusnäs, ungefär 10 km från Mora centrum. Där hittar du knivar och tillbehör från olika sortiment och har även möjlighet att se hur de världsberömda dalahästarna tillverkas och slöjdas med hjälp av våra knivar.
Absolut. Vi hjälper dig att slipa dina knivar, välkommen in i butiken Morakniv Concept Store så berättar vi mer.
Självklart! Vi erbjuder lasergravyr på knivblad både i e-handeln och i vår fysiska butik Morakniv Concept Store i Mora.
Sedan 2016. Du är alltid välkommen att göra ett besök när du är i Mora!
Tyvärr har vi i dagsläget ingen möjlighet att specialdesigna enstaka knivar för privatpersoner.
Steel Grade Mora (SGM®)
Steel Grade Mora (SGM®) är vår standard som deklarerar vilken typ av stål som används i våra knivblad och värmebehandling det genomgår under tillverkningsprocessen i Morakniv knivfabrik i Mora, Sverige.
Vi använder oss av följande ståltyper:
Svenskt rostfritt stål (S)
Tyskt kolstål (C)
Franskt laminerat Kolstål (LC)
Svenskt borstål (B)
Tack för din fråga! Varje ståltyp har olika egenskaper, du hittar mer information om dem här.
Om Morakniv & Historia
Det är med stolthet vi kan säga att alla knivar som vi någonsin tillverkat har producerats i Morakniv knivfabrik i Mora sedan 1891.
Kul att du är nyfiken på vår tillverkning i knivfabriken i Mora! Tyvärr har vi för tillfället ingen möjlighet att ta emot besökare. Här kan du se en inspelad rundvandring från knivfabriken.
Morakniv har sedan grundandet 1891 alltid varit familjeägt och drivs av en styrelse med en extern VD.
Den första morakniven tillverkades strax innan 1891.
I bygden kring Mora har det funnits ungefär 15 olika knivtillverkare.
Morakniv grundades 1891.
Ja! Vänligen skicka bilder till vår knivspecialist Thomas Eriksson på thomas.eriksson@morakniv.se
B2B, Press & Marknadsföring
Kul att du är intresserad! Vi har alltid tid för nya affärer, vänligen kontakta en av våra slipade säljare i din region.
Du kan bara handla från morakniv.se som privatperson. Om du är företagare och vill lägga en större order, kontakta: order@morakniv.se
För våra B2B kunder och större företag erbjuder vi möjligheter att tampongtrycka och lasermärka existerande knivmodeller.
Kontakta: order@morakniv.se
Åtkomst till vår bildbank ges endast till journalister eller affärspartners. Läs mer här.Pressinformation