Language English User My Account Emblem
Meny Stäng

Varumärken & Knivserier

Morakniv, Frosts och alla knivar
En kniv för alla
Från början tillverkades knivarna i Mora för att användas i arbetet på eller kring gården. Det var där allt började - i hantverksknivarna som Mora-folket brukade dag och ut och dag in, som spreds vidare både inom och utom Sverige. Än idag är det den klassiska röda hantverkskniven som många förknippar med Morakniv.
Idag har vi dessutom så mycket mer. Förutom de klassiska knivarna har vi knivar för bygget, hantverket, köket, livsmedelsindustrin och friluftslivet. Inom våra två varumärken Morakniv och Frosts samsas ett stort sortiment av knivar för alla tänkbara tillfällen.
Morakniv
Bushcraft
Classic 1891
Historiska Klassiker
Scout
Våra knivserier
Från skog till kök

Scout

Scout-knivarna utvecklades i i början av 1930-talet och är därmed en pigg klassiker med över 85 år i produktion. När den först såg dagens ljus var den nya platta knivslidan en utmärkande detalj. Den var både enkel att sy och tillverka, vilket gjorde att hela kniven blev kommersiellt gångbar och populär.

1930
2009
Bushcraft

Den första Bushcraft-modellen utvecklades efter en förfrågan om att sätta bladet från Mora 2000 på handtaget till den klassiska hantverkskniven 911. Vad som började som ett experiment slog mer än väl ut och resulterade i ett ytterligare antal modeller baserade på redan befintliga blad och skaft. I samband med detta nyutvecklade vi också den mjuka bältesloopen som kompletterade bältesclipset. Modeller som Forest, Triflex, Forest Camo, Desert Camo och Force såg snart dagens ljus.

Companion

Companion utvecklades i samma anda som Bushcraft. När de slitna Clipper-verktygen skulle ersättas valde vi att uppdatera skaft- och slidgeometri för Craft-sortimentet. Resultatet blev TopQ och senare även HighQ på verktygssidan, vilket då blev Companion inom outdoor-segmentet. De kommande åren kompletterades repertoaren från MG och Hi-Vis Orange med färgglada färgmixen. Så småningom kom även Companion HeavyDuty, med sitt lite kraftigare handtag och tjockare blad. I dagsläget är vi i full färd med att komplettera sortimentet med rostfria HD-blad.

2010
2014
Pro-serien

De sju knivarna i Pro-serien lanserades 2014 och med det gjordes den enskilt största maskininvesteringen i företagets historia då vi införskaffade "Gabriel" - som vi kallar vår anläggning för formsprutning. Knivarna i serien är främst ämnad för hantverksarbete, men det har inte hindrat outdoor-entusiaster utomlands att använda knivarna även i friluftssammanhang. Inte minst är det tydligt i USA, där både Pro C och den klassiska 511 är mycket populära instegsmodeller.

Expert (tidigare Tactical)

Våra knivar i Expert-serien inriktar sig på erfarna användare och är en vidareutveckling av Bushcraft Black och liknande knivar. Slidan är förbättrad med en ett tygöverdrag som gör den MOLLE-kompatibel för infästning på till exempel ryggsäckar. En väldigt flexibel och populär lösning.

2014
2014
Classic 1891

Här har vi tagit alla de kvaliteter som gjort våra uppskattade vid lägereldar och på byggen och förenat dem med det moderna kökets behov. Tillsammans med kocken Johan Jureskog har vi utvecklat en serie köksknivar som fungerar lika bra i restaurangköket som hemma vid spisen.

Vilken slags kniv letar du efter?
Vi har rätt så många olika knivar. Modeller med längre och kortare blad, större och mindre handtag, knivar med olika stål och olika egenskaper. Gemensamt för alla våra knivar är att de är utvecklade för att på bästa tänkbara sätt matcha sitt tilltänkta syfte. Om det så handlar om elektrikern som behöver skala kabel, fiskaren som vill rensa sin fångst eller äventyraren som behöver tända lägerelden så har vi en kniv just för dem. Det enda kluriga kan vara att hitta rätt.
Med hjälp av vår Knivväljare kan du komma fram till vilken eller vilka knivar som passar dig allra bäst. Hur vill du använda din kniv? Vet du vilket material du är ute efter? Markera dina önskemål och se vilka knivar som dyker upp. Förhoppningsvis kommer du ett steg närmare din rätta Morakniv.
Vår knivväljare
Hitta en specifik kniv
Hur tänker du använda din Morakniv?
Kontakt
Information
Våra produkter
Sociala medier
Varumärken & Knivserier