Language English User My Account Emblem
Meny Stäng

Våra klassiker

En del av vår historia
Svenska symboler
Sedan starten 1891 har vi tillverkat en hel del knivar. Det är många modeller som vandrat genom fabriken och vidare ut till byggen, ryggsäckar och kökslådor runt om i världen. Vissa varianter har gjort ett mer bestående intryck och blivit ikoniska symboler för oss, för Mora och till och med för Sverige. Den traditionella kniven med sitt spolformade röda handtag är en av dem. Andra modeller har varit på en något kortare visit i vårt sortiment.
Idag har Morakniv 2000 blivit något av en institution. Vid sidan av den röda klassikern har den för många blivit synonym med oss här i Mora. Även Morakniv 510 är för många en eftertraktad och uppskattad partner i olika sammanhang, liksom den exklusiva Lapplander. Vissa av dem är här för att stanna, andra kanske fasas ut när nya modeller gör entré. Sedan är de och kommer alltid vara en viktig del av vår - och kanske även din egen - historia.
Har du en Mora-berättelse?
Nyfiken?
Här är våra historiska klassiker
1891-2016: 125 år av knivkunskap
En knivhistoria

Allt börjar

Redan 1890 omnämns Carl Andersson från Mora i Sveriges Handelskalender under rubriken "Kniffabriker".

1890
1900
Frosts produktion

Kniven med träskaft har en patenterad "hakslida". Låsspåret syns på handtaget nere vid holken.

Knivmakaren Zorn

Anders Zorn var inte bara världskänd konstnär, han var även en skicklig snidare och som synes även knivmakare. Han tillverkade åtminstone åtta knivar, varav två fortfarande är försvunna.

1906
1920
Det röda skaftet

Under 20-talet börjar det karaktäristiska röda skaftet dyka upp i Moras knivfabriker. Från början var det en självklarhet att skaften skulle göras björk. För att få dem att se mer exklusiv ut och likna mahogny, började man rödbetsa dem innan de klarlackades. Så småningom övergavs betsen för röd färg i olika nyanser.

Morasaxen

Det är inte bara vassa knivar som produceras i Mora. Under 30-talet introducerades även Morasaxen, som snabbt blev en succé och som än idag är en favorit för många - trots att den slutade produceras 1968.

1930
1940
Scoutknivar under krigsåren

Knivtillverkningen var besvärlig under kriget med inkallad personal och begränsade möjligheter till import och export. Då var storsäljaren Scout-kniven en räddare i nöden, som såldes i stora upplagor till framför allt Norge.

Souvernirer

Den här knivens design är tänkt att likna finska lappknivar och såldes som souvenir till den växande mängd turister som började röra sig inom och till Sverige vid den här tiden.

1950
1950
Plasten gör entré

Under kriget rådde brist på gummi, vilket tvingade produktionen att tänka i nya materialbanor och så kom plastskaften in i bilden. Här en liten kniv med plasthandtag från 50-talet.

Fortsatta nymodigheter

Plasthandtagens entré var nymodig i sig och gav dessutom nya färgmässiga möjligheter, som med scoutknivarna.

1950
1952
Kolla lejonhuvudet

Den här permissionsbajonetten tillverkades under efterkrigstiden. Bladet är av blankpolerat och förnicklat specialstål med ett skaft av gjuten mässing och sidorna bestående av älghorn. Vid tiden kostade kniven 31,50 kronor.

Läderimitation

Även knivslidorna tillverkades i plast och de sirliga mönstren var tänkta att efterlikna de mer exklusiva slidorna av vulkanfiber och läder. Återigen hänger det karaktäristiska röda skaftet med.

1960
1975
70-talets stora succé

Årtiondets stora nyhet var för många "Jägaren" som lanserades 1975. Med sitt smått brutala utseende blev den snabbt det självklara machoalternativet.

510 och 511

Morakniv 510 introducerades 1978 och blev senare kultförklarad som "The Wilderness Blade". Efter en debatt om knivsäkerhet i slutet av 70-talet lanserades snart även en modell 511 som "säkerhetskniven" med sitt rejäla fingerskydd. Den blev snabbt en miljonsäljare.

1978
1983
Exklusiv jakt

Lapplander utvecklades 1983 som en rejäl jaktkniv. Det rostfria specialstålet, skaftet av ädelträ och läderslidan gjorde den snart till en både uppskattad och vacker detalj inte bara i skogen.

"Mora" slår till

1991 kom den så: 90-talets stora produktnyhet Morakniv 2000. Tanken var att erbjuda en praktisk allroundkniv som skulle fungera lika bra till att fjälla, rensa och filea fisk, flå och stycka det fällda jaktbytet som att skära bröd, pålägg och breda smörgåsen.

1991
Kontakt
Information
Våra produkter
Sociala medier
Våra klassiker